BonDia a tothom!
Ja s’ha escrit molt sobre els resultats electorals i les seves conseqüències. Sobre la representativitat de les parròquies al Consell General i el trasllat dels vots de la Batllia en caixes de cartó. Encara que podria entrar en el debat, no ho faré, en aquest article.
El que sí que faré, com a actor que soc, és comentar des del meu punt de vista, la campanya, els eslògans i especialment el debat nacional.
Comencem:
Un bon líder polític, a part de bona presència, ha de tenir eloqüència, és a dir, saber parlar i saber de què parla. Ha de ser un bon comunicador. Això vol dir: parlar a la gent a la cara, mirant-los als ulls, parlar clar i concís, vocalitzant i amb paraules que les entengui qui l’ha de votar.
Un lema atractiu que inspiri a votar el seu partit
Un programa ben detallat que parli de tots els temes amb rigorositat, des del seu punt de vista, i sense fantasies.
Coneixement del seu programa electoral per poder debatre.
Que les paraules siguin de veritat, encara que estiguin dient una mentida. Després ja ho jutjarem.
LIBERALS D’ANDORRA: A la seva campanya es presenten sense el nom del partit, per què? Només surt el nom del líder, “CABANES” i el lema és Primer Andorra, una còpia de l’America First del Donald Trump. El dia del debat nacional va ser incapaç d’entrar en qualsevol tema i es va limitar a llegir les cartolines que li havien escrit. D’aquí el resultat.
ANDORRA ENDAVANT: El lema de campanya és El coratge del canvi. Això vol dir que els que no els voten no tenen coratge? La Carine Montaner té molta eloqüència i bona presència, però majoritàriament parla en singular. El “jo he fet” o el “jo faré”. Quan parla en el debat nacional de projectes presentats no diu mai una data, una referència per poder-ho corroborar, fet que seria important. La seva veu és agressiva.
ACCIÓ: Judith Pallarés va creure que La clau de futur, que és el lema de campanya, era trencar amb Liberals. Doncs més aviat, no. La divisió també ho és en vots. I a ella com a candidata li va faltar energia. Es va deixar vèncer per la timidesa davant d’altres que dominaven millor el debat que ella. La seva experiència com a ministra no li va servir per plantar cara a altres candidats millor preparats. Divideix i perdràs.
CONCÒRDIA: Batega per Andorra apunta directament al cor, no a la raó. Una campanya molt dinàmica a través de totes les xarxes socials. Cerni Escalé és un candidat jove, que parla directament als ulls i sap de què parla. Que quan el candidat Xavier Espot l’interpel·la dient que alguna de les seves propostes no són realistes, no s’arronsa. Li retrauria aquell posat de mig capellà i que no adoptés un aire una mica més decidit, més de líder. Candidat més campanya dona resultats.
PS/SDP+: El canvi de la majoria, resava l’eslògan. La paraula canvi està massa usada. Ja no significa res. La utilitza tant la dreta com l’esquerra. Canviar què? Pere López ha mantingut un posat d’anar a la contra, en lloc de centrar-se a explicar el seu programa. Calien unes propostes clares, no gaires, explicades amb seriositat i raó. Sense crispació. Amb la il·lusió de qui vol governar un país. En el debat es va escapolir un parell de vegades de respondre a Xavier Espot quan el va acusar de dir mentides i d’assenyalar en quina part del programa de DA posava el que ell deia. Lleig!
DEMÒCRATES: A Espot no se li pot negar la seva vàlua com a comunicador i que sap aprofitar la seva experiència al Govern. Només faltaria! Però el lema, Confiança, també apel·la als sentiments. Ve a dir: “Ja em coneixeu, no us enganyaré”. A partir d’aquí, el podreu creure o no, però el missatge ja està llençat i el dubte en l’elector, creat. Entra en debat fàcilment, amb totes les dades al cap i sense cap suport en paper ni tècnic. La confiança li ha donat resultat.
Au, BonDia tingueu!