Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de SVela

Susanna Vela

Consellera general del Grup Parlamentari Socialdemòcrata

 

 

Lleis a demanda: biomedicina




Aquest matí es debat l’esmena a la totalitat que el Grup Parlamentari Socialdemòcrata ha presentat al Projecte de llei de recerca en l’àmbit de la salut i biomedicina del Principat d’Andorra i voldria compartir les reflexions que aquest matí farem amb vostès.  
Dir-los que debatem, a més a més, una llei de recerca en l’àmbit de la biomedicina, quan encara no ens hem dotat, malgrat haver-ho proposat el maig del 2021 sense èxit, d’una llei que encoratgi la recerca científica i la innovació, que promogui l’explotació i la posada en valor dels resultats de la recerca, que vetlli per la coordinació dels organismes de recerca i que asseguri l’ús racional i eficaç dels fons públics de recerca científica i a la innovació fonamentada sobre la ciència.
Atenent la importància de la llei,  de la seva complexitat i que afecta els drets i les llibertats de les persones en els processos de recerca biomèdica i transferència de coneixement de llei, vam demanar l’assessorament del centre de recerca interdisciplinari Observatori de Bioètica i Dret-Càtedra Unesco de Bioètica de la Universitat de Barcelona, especialitzat en les implicacions ètiques, jurídiques i socials de la biomedicina i la biotecnologia. L’objectiu era comptar amb l’anàlisi per a la identificació i estudi de les categories jurídiques, els principis, els drets i les garanties aplicables i la identificació de possibles buits i de les millores a fer al text.
Com a oposició responsable que som, ens volíem assegurar que el text complia –i es justificava– amb les normes ètiques de referència i els estàndards aplicables i consensuats internacionalment en un àmbit, dels estudis clínics i altres tipus de recerca biomèdica, extremadament complex.  Quan vam rebre l’Informe el vam compartir amb el Grup de la majoria i amb el ministre de Salut. 
Aquest projecte de llei és una proposta ambiciosa que vol regular la recerca biomèdica i determinades intervencions de caràcter assistencial en salut i, fins i tot en l’àmbit laboral però en el qual els drets i les llibertats no estan adequadament perfilats;  on hi ha importants mancances en relació als mecanismes d’avaluació i control de la recerca, així com en relació amb altres instàncies i procediments que haurien d’estar acuradament establerts i de forma sistemàtica; on hi ha buits rellevants així com fragmentació en la regulació; i on el grau d’imprecisió terminològica és molt elevat, situació que, en definitiva, genera inseguretat jurídica. 
Des del punt de vista dels destinataris finals de la llei, les persones subjectes d’una recerca i els investigadors, la interpretació que en fem és que l’únic que pot tenir garanties per a desenvolupar la seva activitat és un projecte concret. 
Un text que parteix i reprodueix una normativa que ja té quinze anys, l’espanyola, incorrent així en els mateixos errors d’una normativa que és considerada com a insuficient i que no ha sabut donar resposta a les necessitats de la recerca des de la perspectiva pràctica. 
Necessitem una llei homologable, que no faci discriminacions i menys afavorir una empresa. Considerem que amb aquest projecte de llei és molt difícil que Andorra pugui esdevenir el pol d’atracció per a la recerca tal com se’ns va plantejar el projecte de Grifols a Ordino. 
S’ha de pensar més enllà d’un projecte en concret i com a legisladors tenim el deure i l’obligació d’establir un marc jurídic que atorgui suficient seguretat jurídica per a tots els actors implicats en la recerca biomèdica, amb seguretat sanitària, amb ètica, sense zones grises ni buits legislatius i normatius.  

Compartir via

Comentaris: 2

Comentaris

Andorra des de sempre ha "copiat-pegat" les lleis segons la actual necessitat d'uns pocs per afavorir que s'omplin les butxaques, res de nou. Ni lleis ben fetes saben fer. Ara el que no hauria de ser, es instal·lar un laboratori d'aquest tipus en una reserva de la "Biosfera" i tan a prop de vivendes familiars. Crec que és un fet denunciable i que hauria d'arribar a les institucions de brussel·les, Unesco etc. Estem parlant d'una zona que fins ara era un passeig d'esbaro i per fer esport i a sobre al costat d'un riu. Un lloc massa transitat. Si el volen fer que el facin lluny de les poblacions al menys...

Totalment! sense anar més lluny ejem ejem... el Casino... i podria donar mil exemples

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte