Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Roser Porta

Roser Porta

Filòloga

 

 

Llibres escrits per humans




Els maniquins dels aparadors de roba seran hologrames, que aniran canviant molt sovint. Serà com a les pel·lícules que fan servir les creacions virtuals per portar-nos a escenaris immensos i batalles espectaculars o per donar vida a Darth Vader. Tot és mentida, sí, ho sabíem i ho podíem intuir de tant en tant, però ara amb la invasió/revolució absoluta de la Intel·ligència Artificial ens queden ben pocs elements per saber on hi ha creació humana i on hi ha la creació artificial. 

Ja hi ha centenars de títols escrits per la Màquina i venuts a través del gran fantasma d’Amazon. Ja és possible traduir automàticament llibres, de no-ficció, perquè la literatura –la poesia sobretot– és la més humana de les creacions. Aprofitem Sant Jordi per comprar llibres escrits per humans com si el món s’acabés i envaïm les llibreries com les màquines ens volen envair el cervell. 

Podem triar Shanghai-Andorra una novel·la a quatre mans, les del novel·lista històric Joan Peruga i les de l’inclassificable marcat per l’humor Txema Díaz-Torrent (Editorial Andorra). Una novel·la cosmopolita i exòtica que narra  la vida d’Úrsula Simpson, que va viure a Shanghai, Nova Zelanda, al Caire durant la II Guerra Mundial i a l’Argentina, entre altres escenaris, va triomfar a Collins i després va triar Engordany per viure amb el pare i la filla. Una dona lliure i diferent en uns escenaris que acaben sent uns grans protagonistes d’aquesta història. 

Cosmopolita també ho és La torre dels Russos (laBreu). Però que ningú esperi una novel·la lineal i ordenada sobre el rus Nicolas Popov, l’arquitecte Cèsar Martinell i el nord-americà Fiske Warren i la casa enmig d’un prat a Santa Coloma, perquè això és un David Gálvez. I un Gálvez és joc, joc amb la literatura, entre ficció i realitat, tot fragmentat, un experiment per fer explotar la llengua, per crear variacions sobre un text. Coses importants i coses trivials, tot junt. Més clàssic és Andreu Claret a París érem nosaltres (Columna) una novel·la inspirada en la biografia dels seus pares i centrada en l’exili a França i a Andorra. 

Mentre la Màquina no ens colonitza també podem triar recerca històrica: Història de la Seu d’Urgell medieval, de Carles Gascon (Anem) i Andorra i la Guerra Civil Espanyola, de Pau Chica (Aloma), dos llibres sorgits del rigor en la recerca i la passió en la divulgació. La IA podrà fer recerca pacient als arxius històrics i treure conclusions? Podrà creuar dades digitalitzades des dels llocs més llunyans?

Ho podem preguntar aquest divendres a la taula rodona que ha organitzat la secció de Noves Tecnologies de la SAC, Els reptes de la IA avui a Andorra, que reunirà especialistes de la universitat, la banca, la filosofia i el periodisme. Després, envairem les llibreries i no deixarem respirar els seus responsables. 

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte