Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Oliver Vergés

Oliver Vergés

Doctor en Història

 

 

Lliure circulació de mercaderies?
Fa uns dies, vaig connectar-me a la reunió virtual en què el secretari d’Estat d’Afers Europeus va explicar com seria la lliure circulació de mercaderies amb la Unió Europea un cop entrés en vigor l’acord d’associació, una exposició que aquest vespre es podrà seguir novament a la televisió pública d’Andorra. He de confessar-vos que vaig acabar molt decebut i que, per més que ho vulguin dir així, l’acord no implicarà cap mena de lliure circulació de mercaderies.

Tal com se’ns va presentar, la lliure circulació ha d’implicar “que les mercaderies circulen lliurement d’un país a un altre”, per tant, sense barreres tarifàries ni quantitatives, ni altres mesures equivalents. Tenint en compte això, sorprèn que tot seguit se’ns informi que respecte a la situació fronterera actual, que parteix de l’Acord de 1990, no canviarà pràcticament res. És a dir, sigui per exportar una mercaderia o per importar-la, haurem de seguir passant per dos controls policials duaners, dos transitaris (previ pagament), i haurem d’abonar la globalitat de l’impost de valor afegit que tingui l’Estat on entra la mercaderia (l’IGI, l’IVA o el TVA, per exemple). Quina lliure circulació de mercaderies és  aquesta?

Per a tots aquells que no han hagut d’exportar mai una mercaderia posaré un exemple d’un cas real. El mes de febrer vaig exportar diversos llibres a Espanya per un valor de 78,30 €. Vaig pagar 44,27 € de transitari i vaig haver d’avançar l’IVA espanyol, un 4% en el cas dels llibres (3,13 €). En total, doncs, només l’exportació d’uns quants llibres va implicar un cost equivalent al 60% de la mercaderia. Òbviament, si jo no aconseguís vendre aquests llibres i volgués tornar-los cap Andorra, hauria de tornar a pagar el perceptiu transitari i l’IGI: al final, l’excursió d’anada i tornada podria costar-me més que comprar jo mateix els llibres! Que em perdonin, però això és indecent, i em sembla una broma de mal gust que aquesta mateixa situació es pugui perllongar en una suposada situació de lliure circulació de mercaderies.

L’excusa és que Andorra i els estats membres de la UE formen part de dues realitats fiscals diferents, i per tant això obliga a mantenir l’statu quo fronterer actual. Si bé això és cert, cal tenir en compte que en el si de la UE no hi ha una unió fiscal i que per tant no hi ha els mateixos impostos a França que a Espanya, però sí que hi ha una lliure circulació de mercaderies real. Al meu entendre, doncs, la lliure circulació no serà tal fins que se superi la situació fronterera actual.

I com es podria fer? Primer de tot, eliminant l’obligació de passar per dos transitaris, el cost dels quals l’altre dia va ser misteriosament obviat en la presentació virtual. A la pràctica, passar per un transitari privat que aplica una tarifa sobre el valor d’un producte, al meu entendre contravé la lliure circulació, i potser caldrà preguntar als tribunals europeus fins a quin punt és legal o no de fer-nos-hi passar si l’acord entra en vigor.

En segon lloc, permetent que l’impost de valor afegit es pagui si la mercaderia finalment es ven. Ara se’ns obliga a exportar amb una factura de venda, i com que és una venda, cal pagar l’impost perceptiu. Ara bé, l’acord i l’homologació dels productes andorrans als estàndards europeus podria facilitar de passar les mercaderies amb un albarà de dipòsit a un tercer. Els estats no hi perdrien res, ja que si aquest tercer (una llibreria que ven el meu llibre, posem per cas) ven el producte, pagarà l’IVA espanyol o l’IGI andorrà i, al mateix temps, en fer-li la factura de venda dels productes realment venuts també s’hauran de pagar aquests impostos. A la pràctica, els estats seguirien mantenint els seus impostos i fiscalitats respectives, però les empreses andorranes tindríem l’oportunitat de vendre al mercat europeu i pagar impostos per allò que realment venem.

L’oportunitat és única, però les conseqüències d’un mal acord poden ser nefastes. Més enllà del tabac, en aquest país també hi ha una altra realitat, la de les empreses que volen treballar en el marc d’una economia productiva europea que no ens condemni a tots únicament a la terciarització.

 

 

 

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic