Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Jordi Ribes

Jordi Ribes

President de la Secció Jove de Demòcrates per Andorra

 

 

Lloguers al punt de mira
Avui he descobert que no sé llegir, o com a mínim, és la conclusió a la qual he arribat després de buscar i rebuscar entre totes les publicacions del PS i no trobar una sola proposta per solucionar el problema dels pisos de lloguer de forma immediata i realista, com ells demanen. Molt incrèdul de mi, no voldria arribar a pensar que el partit que tant critica i es posiciona com l’únic amb capacitat per resoldre la problemàtica de l’habitatge, no ha arribat a pensar com ho faria en cas de governar: i subratllo els conceptes immediatesa i realisme, ja que és el que demanen, però sincerament són inassolibles actualment.

Faig aquest comentari conscient de la realitat del país, on sé que el preu del lloguer s’ha incrementat de forma important i la tendència continua a l’alça. No puc dir el contrari, atès que jo mateix, fa tot just un any i mig, ja anunciava el punt al qual hem arribat en l’article Els joves no poden independitzar-se, publicat en aquest mateix diari. Afegeixo, també, que els increments esgarrifosos del preu del lloguer en acabar el contracte d’arrendament són palpables i diàriament n’escolto casos.

Però que jo sàpiga, l’única culpa que pot tenir Govern en tot això, és no haver pogut preveure aquesta situació amb anterioritat.

Ara bé, això no vol dir que no hagi previst mesures per pal·liar la situació. Mesures que no seran immediates, però sí realistes. I personalment, no sé si seran suficientment eficaces, però com a mínim s’ha treballat per trobar solucions.

I ja que ningú parla d’aquestes mesures, les resumiré ràpidament. Allò que s’ha buscat en la llei anomenada Òmnibus és fomentar l’increment a curt termini del nombre de pisos destinats únicament al lloguer d’habitatges per evitar l’increment dels arrendaments amb una ampliació de l’oferta.

La primera mesura que resumiré és la flexibilització del règim de fiances i garanties, en el qual es permetrà que un aval bancari o un altre tipus de garantia serveixi com a fiança del pis.

La segona és l’atorgament excepcional de llicències de rehabilitació i reforma per a aquells edificis actualment en desús, com hotels o altres, sense les condicions suficients marcades per la llei anterior per ser transformats en habitatges, i que ara ho podran ser. M’explico: actualment, si un edifici no té, per exemple, pàrquing, no es podria transformar en ús d’habitatges plurifamiliars. En canvi, aquesta modificació permetria que hotels poguessin convertir-se en edificis de lloguers, i com no tindrien pàrquing, serien allotjaments d’arrendament bàsic.

La tercera és la modificació de la Llei de l’impost sobre transmissions patrimonials que permetria que els inversors dedicats als arrendaments, en el moment de la compra dels habitatges per aquesta finalitat, estiguin exempts de l’impost.

Quarta: l’aplicació de l’impost comunal de radicació d’activitats econòmiques per a aquells allotjaments que siguin destinats a ús turístic, i per tant que es lloguin en plataformes com AirB&b.

Cinquena: l’impost sobre els habitatges buits. I aquí sí que dono la raó al PS, que faria falta un registre de l’habitatge.

I sisena: totes les mesures relacionades amb els arrendaments de lloguers per a negocis.

Malauradament no tinc prou espai en aquest article per resumir-les totes, però les podeu trobar fàcilment al projecte de llei de les mesures urgents relativa a l’arrendament d’habitatges.

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic