Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Jordi Ribes

Jordi Ribes

President de la Secció Jove de Demòcrates per Andorra

 

 

Lluitant per la inclusió
La Federació Andorrana d’Associacions de persones amb Discapacitat va celebrar diumenge el 10è aniversari, deu anys durant els quals han passat per la FAAD persones amb personalitats i idees molt diferents, inquietuds tant personals com socials; preocupades per un familiar, per un amic o, simplement, per la societat. Però, tot i la diversitat de persones, l’objectiu sempre ha estat el mateix: construir una societat millor i més igualitària per a un col·lectiu, sovint, invisibilitzat.

Andorra, tot i la seva reduïda dimensió, compta amb centenars de persones amb diversitat funcional. Persones amb discapacitats físiques, sensorials, intel·lectuals o de causes psíquiques que cada dia s’enfronten a barreres físiques, socials i econòmiques; sovint, però, les que menys es perceben són aquelles que més impacte tenen. Quan, a causa d’una discapacitat, la gent que t’envolta et mira o et parla de forma diferent és quan un mateix s’adona que les barreres no desapareixen fàcilment, atès que allò que es necessita és un canvi de mentalitat, un canvi de pensament: una nova forma de raonament.

Jornades com la de diumenge no es van crear per dir puntualment paraules boniques envers un col·lectiu: l’objectiu real és el de donar veu a les persones que, durant molt de temps i en gran mesura, han estat invisibles en el desenvolupament i creixement de les societats. El 3 de desembre ha de permetre eliminar els entrebancs que dificulten la inclusió i la participació de les persones amb discapacitat, ens hem d’esforçar tots plegats per tal de garantir un desenvolupament equitatiu i inclusiu per a tothom i fer partícips, de manera significativa, aquelles persones amb diversitat funcional en els processos que afecten els seus drets i obligacions.

Tots ens hem trobat obstacles en algun moment i hem tingut problemes en el nostre desenvolupament, però això no vol dir que siguem diferents els uns dels altres, fins i tot podem veure com la mateixa història fa variar el concepte de discapacitat segons com evoluciona la societat.

Així doncs, hem de ser conscients que gran part de les discriminacions es deuen principalment a les nostres concepcions sobre les persones amb discapacitat. Procurem transformar el nostre entorn, aplicant polítiques d’igualtat, eliminant tòpics i mites desafortunats; construïm serveis i béns accessibles i inclusius que permetin que tothom pugui comptar amb les mateixes oportunitats.

En aquest sentit, voldria agrair els esforços que ha demostrat fer el ministeri d’Afers Socials amb la creació d’organismes com la Conadis, la Copec, els grups de treball per a l’elaboració d’El Llibre Blanc de la Igualtat o, simplement, pel suport que ha donat els últims anys a les associacions.

Amb la signatura, l’any 2007, del Conveni dels drets de les persones amb discapacitat, i posterior ratificació, l’any 2014, es demostra com Andorra ha volgut fer un pas endavant per fer visibles unes necessitats, i podem evidenciar la creixent voluntat política per permetre la inclusió i compliment dels desafiaments que planteja el conveni. Però encara queda molt per fer i només unint esforços entre tots els partits polítics i societat civil serà possible un canvi efectiu i a llarg termini en la inclusió de les persones amb discapacitat.

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic