Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Marc Pons Martell

Marc Pons Martell

Secretari d'Estat d'Igualtat i participació ciutadana

 

 

L’Observatori de la Igualtat, dades reals per a polítiques reals
Sensibilització, transparència, visibilització i homologació internacional. Amb aquests objectius el Govern ha posat en funcionament aquesta setmana l’Observatori de la Igualtat. L’organisme té com a missió la recopilació i anàlisi de totes les dades sobre la igualtat i no-discriminació incloent-hi la perspectiva comparada. 
És a dir, es tracta d’un ens que ens permetrà fer una fotografia dinàmica i acurada de la situació que viuen les dones al país, així com també obtenir dades de la diversitat en matèria d’igualtat, que fins a la data no es recollien. Front a la intuïció necessitem l’objectivitat que ens aportarà el rigor de les dades perquè l’observatori té una vocació d’organització executiva, consultiva i resolutiva. 
Amb la posada en marxa d’aquest organisme, l’executiu referma el compromís polític per fer passos efectius en favor de la igualtat entre dones i homes, donant així prioritat a les polítiques en favor de la visibilització i la transparència. És per això que el nou projecte té la clara voluntat de poder recollir i posar a l’abast de tothom dades que reflecteixin aquesta situació en diferents àmbits de la vida: ocupació i treball, educació, participació ciutadana, cultura i lleure, vida familiar, violència, entre d’altres. 
Una mesura que permet atendre les demandes que van sorgir durant l’elaboració del Llibre Blanc de la Igualtat la passada legislatura per part dels diferents col·lectius implicats. D’aquesta manera, s’escolta i s’és sensible amb el mandat social i la realitat ciutadana, especialment amb la de les dones.
De fet, l’observatori no és res més que una eina que continua amb la línia engegada amb l’elaboració del Llibre Blanc i que va culminar amb l’aprovació l’any passat de la Llei per la igualtat de tracte i no-discriminació. Pròximament a aquesta normativa també hi podrem afegir el Projecte de Llei d’Igualtat efectiva entre dones i homes que des de la secretaria d’Estat que encapçalo estem treballant amb les entitats. 
Tot aquest marc normatiu ens permet dibuixar un seguit de polítiques que busquen reequilibrar la desigualtat i resoldre possibles discriminacions. És precisament en aquest punt on l’Observatori de la Igualtat es converteix en una peça cabdal, perquè ens ajudarà a definir amb exactitud, tenint en compte les dades, les millors polítiques a emprendre, així com construir i avançar en el treball transversal entre els diferents ministeris i les associacions. 
Amb les dades a la mà podem detectar els greuges per reconèixer les realitats i proposar mesures que permetin dissenyar polítiques per assolir efectivament la igualtat d’oportunitats. Treballant amb xifres reals podrem definir polítiques que afrontin la realitat i establir prioritats.
La voluntat que té el servei és que els paràmetres, així com els indicadors que caldrà tenir en compte a l’hora d’agregar les dades, es defineixin també juntament amb la ciutadania i les associacions implicades. Les aportacions i la participació de les associacions també compten perquè són també elles les que coneixen les dades necessàries per obtenir la fotografia més detallada de la situació actual. 
És també una missió d’aquest Govern complir amb els compromisos internacionals i la posada en marxa de l’observatori, precisament, ens dona la possibilitat de seguir els criteris i directrius que permetran a Andorra poder-se comparar i homologar amb les xifres recollides pels organismes del nostre entorn. A més, també permet seguir els criteris i directrius establerts pels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) que persegueixen assolir la igualtat de gènere, la reducció de les diferències entre països i el foment del creixement econòmic sostingut.
El 8 de març és una data que ens recorda que, malgrat la gran feina i els avenços assolits els darrers anys, les dones encara no tenen les mateixes oportunitats reals i efectives al nostre país. És per això que la secretaria d’Estat d’Igualtat i de Participació Ciutadana està compromesa amb una feina diària i constant, tenint en compte al llarg de tot l’any les reivindicacions del 8 de març. 

 

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic