Ho admeto, no era conscient que existia un àmbit de la salut que tractava de la longevitat fins que vaig veure el documental Limitless, de Chris Hemsworth, farà uns tres anys. En aquest documental hi apareixia un metge especialitzat en la matèria, uns dels referents mundials en aquest àmbit, el Dr. Peter Attia. Des de llavors he seguit amb la meva immersió en aquest món consumint tot tipus de continguts. Articles, llibres i infinitat de pòdcasts per acabar de desxifrar si això només és una moda o estem davant d’un sector que tindrà impacte real en les nostres vides. Ara ho tinc clar, no és cap moda, és el futur.
Els estudis de la Comissió Europea estableixen que el 2030 més del 30% de la població del continent tindrà més de 60 anys. I sincerament, amb els índexs de natalitat al nostre país dels darrers anys, no anem per millor camí. Envellir sempre ens ha preocupat, i els avenços en la ciència han permès allargar de forma molt important l’esperança i la qualitat de vida. Vivim molts més anys i ho fem en millors condicions que els nostres avantpassats.
I això no s’aturarà aquí, la ciència continua avançant a passes de gegant, i fins i tot hi ha qui pronostica que en un futur no gaire llunyà, la humanitat serà capaç d’aturar l’envelliment. No ho dic jo, ho trobareu al llibre 21 lliçons per al segle XXI de Yuval Noah Harari. El flamant historiador, autor del best-seller Sapiens, explica que els avanços en la ciència poden arribar a assolir cures per a l’envelliment durant aquest mateix segle. Si us ho pareu a pensar, és una llàstima, nosaltres no hi serem a temps, però els nostres besnets molt possiblement arribaran a viure més de 150 anys. I ho faran amb una salut i unes capacitats envejables.
I anirà succeint de forma progressiva, i gairebé sense que ens n’adonem, cada cop serem més consumidors d’aquest tipus de tractaments. Hi ha la ciència, el mercat, la tecnologia i la inversió per fer-ho possible. La medicina de la longevitat cobreix una gran diversitat d’àmbits, entre altres l’envelliment cel·lular, la biotecnologia i les teràpies antiaging, solucions contra el deteriorament cognitiu i plataformes d’entrenament cerebral, entre molts altres. I molts d’aquests tractaments ja els estan oferint actualment empreses de recent creació com Juvenescence, Deep Longevity o Lifespan.io. Empreses que estan innovant en aquest àmbit i que estan rebent fortes inversions. De fet, el sector creix a un ritme del 28% anual, i s’estima que la indústria assolirà una xifra de negoci de 610.000 milions de dòlars durant aquest mateix any. No tardarem a veure tractaments oferts per aquestes i altres empreses a prop de casa nostra i a preus accessibles.
I davant d’aquesta realitat, pot el nostre petit país esdevenir competitiu en aquest àmbit? Pot ser un nou sector d’activitat que contribueixi a la diversificació de la nostra economia? Ho he dit molts cops, el sector de la salut és possiblement el sector amb més potencial de creixement al nostre país. Un sector que pot esdevenir un veritable motor econòmic. Tenim professionals de primer nivell, una oferta de wellness excel·lent i molts dels tractaments que es poden oferir conjuguen molt bé amb el nostre principal actiu, el turisme. Això ens dona la massa crítica necessària per assegurar-ne la viabilitat. No hi hauríem de perdre massa temps per fer-nos un forat al sector i  esdevenir un referent.
I hem de fer-ho bé. Diversificar la nostra economia no és una tasca fàcil. Hem d’ajudar-hi tots. Tenim una capacitat d’inversió molt limitada com a país i, per tant, la col·laboració entre els sectors públic i privat hauria de ser fonamental per l’èxit d’iniciatives com aquesta. S’hi hauria de treballar, i potser estaria bé que els privats, que hi són, facin el primer pas aquest cop. Perquè en els temps actuals, malauradament quan el lideratge arriba des del sector públic se n’acaba fent política, i se’ns escapen projectes molt  interessants senzillament perquè acaben esdevenint un camp de batalla.