Diari digital d'Andorra Bondia

L’osteoporosi


Escrit per: 
Joan Amigó, naturista

Què és l’osteoporosi? És una afecció caracteritzada per un aprimament de les trabècules i de la membrana cortical dels ossos, amb eixamplament dels espais medul·lars (literalment, os porós). L’osteoporosi debilita silenciosament i sense dolor els ossos de trenta milions d’occidentals de l’Amèrica del Nord i altres tants d’europeus.
Ossos que al seu temps havien estat forts i durs, a poc a poc perden densitat i es tornen fràgils; el seu interior es comença a reblanir i es torna esponjós. ¿Quin és el resultat de l’osteoporosi? Els ossos es trenquen, per la qual cosa se’ls denomina “ossos fràgils”. L’osteoporosi és la causa de més d’un milió de fractures a l’any. Per la fractura de maluc pot fer que una persona quedi invàlida o li pot provocar la mort. Per una altra part, les fractures de la columna vertebral no solen fer mal, però poden reduir l’estatura de la persona de cinc a vint centímetres. La curvatura espinal se sol dir la “gepa de la viuda”.
¿Com es desenvolupa l’osteoporosi? Els ossos normals segueixen augmentant en resistència i en gruix fins al voltant de l’edat de 35 anys. A continuació aquest procés s’inverteix, i cada any es perd una petita quantitat d’os. Aquesta pèrdua s’accelera en les dones després de la menopausa i pot continuar entre set i quinze anys. Quan els factors de risc es presenten, la pèrdua d’ossamenta és més ràpida i pot presentar-se l’osteoporosi. Encara que generalment es considera una malaltia de les dones d’edat, el 20 per cent de les víctimes són homes.
Alguns casos d’osteoporosi són tractats amb estrògens. Aquesta teràpia retarda la pèrdua de la massa dels ossos, però augmenta el risc de càncer d’úter i de mama. Empitjora la diabetis i la hipertensió. El millor és una dieta baixa en proteïnes. Estudis realitzats demostren que el calci dels ossos sempre es perd quan el consum de proteïna és excessiu, independentment de la quantitat d’aliments rics en calci que es mengi i també de tot el calci que es prengui com a suplement.
¿És possible prevenir, millorar o curar aquesta malaltia per mitjans naturals i dietètics? La pregunta té una resposta absolutament afirmativa: únicament per mitjà d’un règim alimentari natural i integral es poden donar les condicions necessàries perquè l’organisme posi en marxa la seva força curativa i la seva capacitat de regeneració. Els efectes curatius d’un règim vegetarià, que inclou molts aliments crus que són rics en vitamines B, C i E, a més del calci de les ametlles crues, dels flocs d’avena i altres aliments que el cos assimila perfectament, són els més indicats per guarir aquesta malaltia, ja que el calci que porten els làctics i els suplements de calci el cos no els assimila; per això tenen tanta osteoporosi els que prenen làctics i els seus derivats.
Aquells que vulguin fer un tractament complet el trobaran en la meva obra La Reforma Pro Salud, al volum 1, El Cuerpo, en què explico que a més de la nutrició adequada per a l’osteoporosi caldrà fer exercici, aplicacions d’hidroteràpia i altres remeis naturals, senzills i de molta eficàcia per resoldre definitivament aquest gran problema que afecta milers de persones. Recordeu que Hipòcrates, el pare de la medicina, ens adverteix: “La naturalesa és qui cura.”  Per tant, sempre que puguem, utilitzar la nutrició sana i adequada, a més dels remeis naturals, és el millor per a tothom.

 

 

Número de vots: 237
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic