Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Roser Porta

Roser Porta

Filòloga

 

 

Màgia històrica i L’AndArt




A la targeta de visita o a la signatura digital de Carles Gascón hi deu dir “tècnic de patrimoni cultural del Consell Comarcal de l’Alt Urgell”, però això no és tot. Gascón és autor de molts estudis acadèmics sobre l’Edat Mitjana, els càtars, de publicacions històriques, de conferències, de moltes rutes amb escolars i amb adults. És un gran divulgador del patrimoni cultural i autor de descobriments com la falsedat de l’acta de fundació de la catedral, amb Oliver Vergés. I a partir d’ara també és autor de màgia històrica. 
El gener del 2020 feia públic un descobriment a l’Arxiu Comarcal, la menció en un document de 1543 d’unes falles a Alàs, que serien les més antigues del Pirineu, més que les de la Vall de Boí i les d’Andorra. Fins aquí tot lògic dins la seva feina d’historiador. I així hauria quedat si no hagués buscat i trobat la complicitat de la gent d’Alàs i Cerc per fer que una menció de l’any de la picor en un avorrit (com a mínim per al gruix de la població) document històric del segle XVI es convertís en una festa popular la nit de Sant Joan. 
Gascón i els veïns del petit municipi urgellenc van aconseguir aquesta màgia històrica i fa pocs dies van tenir el seu ritual del solstici d’estiu. “És el més xulo que m’ha passat mai, el moment més intens i bonic de la meva carrera com a historiador”, deia Gascón en un reportatge a TV3. Felicitats, Carles Gascón, per un èxit més, per fer que el patrimoni cultural sigui viu, que natura i cultura s’entenguin juntes, es visquin amb intensitat i siguin una festa, no un avorrit aparador.
La mateixa felicitació i definició és aplicable a un altre imparable de l’aproximació de la cultura a la societat. A la targeta de visita o a la signatura digital de Pere Moles hi deu dir “dissenyador, divulgador de l’escultura al carrer, a l’aire lliure i comissari de L’AndArt”. Després dels rituals de Sant Joan tan vinculats a Engolasters, cada inici de juliol arriba un altre ritual col•lectiu, alliberador i festiu, popular i lligat a la natura, que és aquesta macroexposició a l’aire lliure amb artistes de moltes nacionalitats. 
El L’AndArt no és nou, està consolidat, cada any hi ha més polítics a la foto inaugural, però no ha estat fàcil arribar fins aquest èxit. Però aquesta ja és una altra història, que no ha d’enterbolir la màgia artística que practica Moles, i que atreu aquell turisme cultural tan valorat i desitjat. Felicitats, Pere Moles, per portar l’art a la muntanya, obrir ments i sensibilitats.

 

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

...molt bon article !!!. Aixó si, la falsetat del document de la tercera catedral, no l'actual que segons els historiadors és la quarta.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte