Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Ludmilla Lacueva Canut

Ludmilla Lacueva Canut

Escriptora

 

 

Malfactors del segle XIX




Les muntanyes andorranes, segons el període, han estat concorregudes per malfactors. Així ho explica el veguer francès Charles Romeu el 1889. Demana al seu batlle, Pere Tomàs, que li doni més informació sobre la presència de malfactors al port de Soldeu. Sembla que tres homes han parat als viatgers amenaçant-los de mort i robant-los les pertinences.
El veguer mana al seu batlle que doni ordres immediatament al capità de Canillo perquè organitzi sense demora una vigilància activa en aquells paratges. Ensems els insta a fer una recerca seriosa per descobrir i arrestar els culpables. Demana que se li faci arribar un informe exhaustiu sobre el resultat de la recerca que farà el capità de Canillo. El veguer està una mica enfadat perquè no ha estat informat directament pel batlle d’aquest incident tan greu que va passar fa alguns dies.
Després de la investigació, només troben que s’hagi comès un acte de brigandatge contra un conseller general. Dos individus el van escorcollar i li van robar una suma de 5 francs. En seguiment a la investigació es demana a un escaldenc, en Fiter, si va tenir algun problema dies enrere durant el seu passatge pel port de Soldeu quan va acompanyar al col·legi de Perpinyà dos becaris andorrans. Van estar de sort i no es van trobar cap malfactor. 
Sembla que la situació està tranquil·la, tot i que Romeu proposa al seu delegat permanent que es continuï la vigilància activa per a persones armades de Canillo a menys que no es rebin notícies de fets precisos i no un atac que ja fa dies que va tenir lloc i que potser la víctima va exagerar una mica. 
Però hi ha robatoris que es fan amb guants blancs. Un any més tard el batlle francès presenta  una  sentència contra François Achard, que ha tocat el dos del país emportant-se rellotges que no eren de la seva propietat. Tenia en la seva possessió els rellotges de Bonaventura Maestre, Salvador Sansa, Jacint Rossell, Joan Maestre, Antoni Cuberes, Josep Blanc, Joan Pla i Antoni Tomàs. A més, van trobar a l’hostal on s’hostatjava, quatre rellotges més, un de caixa i un despertador que li havien confiat per reparar. En marxar, François Achard va vendre el rellotge de Josep Blanc al cap de duaners de la Farga de Moles a la frontera hispanoandorrana per un import de 32 francs i 50 cèntims.
Una vegada enxampat, François Achard explica que no era la seva intenció quedar-se els rellotges i va vendre el de Blanch per error. La justícia andorrana no se’l creu i el condemna a tres dies d’arrest, a l’exili perpetu de les Valls i a retornar els rellotges als seus propietaris a més de tornar els diners al cap de duana. 

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte