Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de XFernandez

Xavier Fernandez

Actor, director i productor teatral

 

 

Mama, caca!
Bon dia,

Tal dia com avui de fa 44 anys hi va haver un consum excepcional de xampany (encara no existia la denominació cava) al país veí del sud, i per contacte també al nostre. Tot aquest vessament de líquid festiu era per celebrar la desaparició d’un polític (a part de mala persona) de manera definitiva. Al mateix temps, milions de persones, algunes ploraven i d’altres, amb les mans al cap, tremolaven pensant en el demà. Mama, caca! 

I és que els polítics provoquen moltes reaccions, com els virus, depèn de qui els pateix, o no. I ara que s’atansen eleccions ja comencem a veure com remenen la cua. Mama, caca!

De moment el Sr. Espot es va permetre el luxe de dubtar de la capacitat d’alguns candidats de les llistes opositores. A les seves tots tenen un coeficient intel·lectual nivell superior. Deu ser per això que ha hagut de fer pactes amb tot déu, per rebaixar tanta intel·ligència! Mama, caca! Més tard va matisar les declaracions. Massa tard!
Per cert! No sé si aquests pactes tumultuaris, liderats per la cònsol Marsol,  a la Capital han fet que la coalició hagi canviat el nom inicial triat (Sumem per Andorra) pel d’En Comú per Andorra. Vaja, que, per paral·lelisme amb els catalans, és com si haguéssim passat d’una aliança de dretes a una aliança d’esquerres. Amb aquest nom no m’estranya que Terceravia no s’hagi apuntat al ball! Mama, caca!

Si no hi cap es pot retallar!

Aquestes aliances han aconseguit que per part dels Liberals deixi la militància la vicepresidenta Maria Bringué i per part del SDP–Progressistes  un dels seus fundadors, Joan-Marc Miralles ha estripat el carnet de militant. Tot i això Jaume Bartumeu assegura que no hi ha trencadissa dins del partit i que s’ha fet per “sumar per millorar els comuns”. Mama, caca!

El cap de Govern va anar al Fòrum de París per la Pau amb el Manual Digest sota el braç com a garantia que les seves màximes han fet d’Andorra al llarg de la història un país amb un sistema institucional sòlid i equilibrat durant més de set segles. Només li’n recordaré cinc (de màximes) que no parlen de pau però sí de bon Govern i analitzi si es compleixen:

Màxima 4: Obrar sempre amb rectitud d’intenció i tenir-la sempre per nivell de govern.

Màxima 5: Escollir per les empreses i empenyos les persones més íntegres, discretes i experimentades.

Màxima 10: Vetllar amb cuidado i discreció sobre les persones escollides per Síndics, pel Govern i pel maneig dels negocis.

Màxima 11: No deixar en el Govern i en el maneig de les Coses a aquella persona de la qual es tingui mala satisfacció, fundada en justa i provada raó.

Màxima 13: Gastar quant sia menester gastar i estalviar o estrènyer les despeses, en la resta de coses.

Suposo que seguint alguna d’aquestes màximes és el que li va fer dir que “encara queden algunes bosses de pobresa” quan el 13% de la població està en risc de pobresa i d’aquests el 4,4% en risc de pobresa severa i que els ajuts al lloguer van pujar un 25,3% el 2018. I això ho diu el mateix Govern! Evidentment, vostè no forma part d’una d’aquestes bosses. Mama, caca!

També suposo, pel mateix fet, que les declaracions d’una batlle li han suggerit un error i les d’una activista un possible delicte. Totes dues declaracions afectaven treballadors públics, malgrat que les protagonistes us puguin caure millor o pitjor personalment.Mama, caca!

A la nostra estimada cònsol Marsol li estan embolicant l’inici de la campanya: una veïna denuncia al Comú per danys i perjudicis a les obres a l’avinguda d’Enclar, un empleat del Comú també l’ha portat al batlle i ara Andorra Telecom li vol destrossar la plaça nova de l’avinguda Meritxell per construir-hi un nou edifici de 80 milions d’euros! Mama, caca! Però de moment és feliç amb el Poblet de Nadal!

I a qui se li promet una carrera fulgurant (no sabem cap a on) és al ministre J. M. Rossell, que en poc temps ha detingut un presoner escapat de la Comella, vol muntar un grup específic de la policia de prevenció i manteniment de l’ordre (perquè no els torni a passar el mateix que a Sant Julià) i ens vol identificar a tots pels ulls. Però potser que primer faci les lleis que ho regula, no? Idees en tenim tots! Mama, caca!

Per avui ja n’hi ha prou!

Au, bon dia tingueu!

 

Comentaris: 1

Comentaris

Pues eso...mamá, caca

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic