Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Alfred Llahí

Alfred Llahí

Periodista i escriptor

 

 

Maria de Mèdici, Coprincesa d’Andorra




Quan es parla dels Mèdici, un dels llinatges més acabalats, poderosos i influents del Renaixement a Florència –van governar durant tres-cents anys, d’entre els quals van sortir tres papes i dues reines–, hom no els vincula en cap moment amb el nostre petit país, però cal dir que una Mèdici va ser, en ple segle XVI i durant disset anys, Coprincesa d’Andorra!

Estic parlant de Maria de Mèdici, filla del duc Francesc I de Mèdici –II gran duc de Toscana i II duc de Florència– i de la princesa imperial i arxiduquessa d’Àustria Joana d’Habsburg. Maria fou neta per línia paterna de Cosme I de Mèdici d’i Elionor Alvárez de Toledo, filla del virrei de Nàpols; i per línia materna, de l’emperador Ferran I d’Habsburg, infant d’Espanya, arxiduc d’Àustria, rei d’Hongria i Bohèmia i emperador del Sacre Imperi Romà Germànic, i d’Anna d’Hongria, germana i filla de reis d’Hongria i Bohèmia i, ves per on, també filla del comte de Foix i Copríncep d’Andorra!

El 17 de desembre del 1600, Maria de Mèdici es casava, en segones núpcies i a Lió, amb un Borbó, el comte de Foix i Copríncep d’Andorra que l’any 1589 esdevindria rei de França amb el nom d’Enric IV. Així doncs es convertiria, per matrimoni, en reina de França i Coprincesa d’Andorra, però per les seves venes ja corria sang “andorrana”, doncs era neta d’un Copríncep d’Andorra, Gastó IV de Foix!

Si bé és prou coneguda per tothom la vinculació dels Mèdici amb l’art (van ser un dels llinatges de mecenes més importants d’Itàlia i d’Europa i sota el seu mecenatge van treballar artistes com Masaccio, Donatello, Fra Angelico, Brunelleschi, Botticelli, Verrocchio, Ghirlandaio o Leonardo da Vinci), la veritable immortalitat artística de la nostra Coprincesa va ser amb l’obra del pintor flamenc Peter Paul Rubens El desembarcament de Maria de Mèdici a Marsella, l’encàrrec més important de la vida de Rubens on, fins i tot el cardenal Richelieu va aportar idees... Una pintura a l’oli que mesura 3,94 metres d’alçada i 2,95 metres d’amplada i que actualment es conserva al Museu del Louvre de París.

I si important va ser el mecenatge artístic, la regència i la mateixa vida de la nostra protagonista d’avui, la Coprincesa d’Andorra Maria de Mèdici, no va ser menys important la seva descendència, doncs del seu matrimoni amb el rei de França Enric IV van néixer tres fills i tres filles que passarien també a la història: el primer va ser el rei Lluís XIII de França; la segona, Isabel, casada amb el rei Felip IV d’Espanya; la tercera, Cristina Maria, esposa del duc Víctor Amadeu I de Savoia; el quart, Nicolau, duc d’Orleans; el cinquè, Gastó Joan Baptista, casat amb Maria de Borbó, duquessa de Montpensier; i la sisena, Enriqueta Maria, casada amb el rei Carles I d’Anglaterra. Però com deia Mark Twain, “la fama és vapor; la popularitat, un accident; l’única certesa terrenal és l’oblit...”

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte