Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Manel Gibert

Manel Gibert

Filòsof i escriptor

 

 

Més cultura




En el punt de l’any nou acostumem a fer balanços i propòsits. Celebrem fites i formulem desitjos. Els inventaris i les previsions ens orienten dins els projectes vitals. Això no obstant, és habitual que deformem fets pretèrits i anem reduint expectatives (quines eren, fa un mes?) en exercicis de pragmatisme associats a un desànim progressiu per causa d’una confiança excessiva d’inici. Crec que les institucions no es poden permetre tals febleses sinó que han de practicar permanentment un realisme apassionat.

Personalment, estic bastant satisfet de les realitzacions individuals i col·lectives del 2019. La relació d’activitats artístiques en què he participat (sobretot, d’afortunat espectador) és àmplia i enriquidora. Exposicions, espectacles, concerts, presentacions, xerrades… Si hi afegeixo l’aspecte atractiu de nombroses empreses que he conegut indirectament, la meva percepció del cultiu de les arts al Principat continua essent admirativa, per la quantitat i la qualitat de les novetats. I espero que encara millori la situació, que hi hagi una merescuda solució de continuïtat i progrés per als creadors independents del país. Si el present article fos un desig, demanaria a qui correspongui més atenció a les propostes, més suport, més inversió en l’aspiració a esdevenir una societat veritablement il·lustrada, més cultura.

Potser la culturització no evita cap barbàrie. Malgrat tot, pel cap baix, representa un refugi crític i emocional, plasma una necessitat expressiva i receptora que reflecteix meravelles i mancances fonamentals. Els seus efectes beneficiosos en individus i societats estan més que demostrats. Crec que, quan es desenvolupa lliurement en àmbits democràtics, contribueix a construir comunitats més justes i felices. I penso que val la pena apostar decididament per la creació i donar-li més protagonisme. La precarietat i la incertesa en què treballen molts agents culturals és reversible. Reivindico l’aportació de més recursos, és clar, i, per damunt de tot, un entusiasme creixent per la causa. S’ha de creure més en el valor del llegat, les produccions actuals i el potencial dels artistes emergents.

Trobo plausible, per exemple, que es busquin maneres de divulgar els nostres actius, protegir el patrimoni, regular sectors extremadament fràgils… Tanmateix, cal que els ens implicats, públics i privats, actuïn sense vacil·lacions, ideant estratègies, propiciant iniciatives i escoltant sense recels els actors concernits per tal que la promoció es correspongui amb el mèrit de la gent que es dedica, esporàdicament o de ple, a ocis que gairebé mai no són negoci. Aniré seguint amb interès les accions dels uns i els altres, durant el 2020, i en el pròxim recompte m’agradaria constatar una major repercussió social de la cultura autòctona i una perspectiva futura més engrescadora.

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic