En la darrera setmana, l’acord d’associació amb la Unió Europea ha tornat a ser centre de debat, més concretament sobre la continuïtat o no de les seves negociacions ara que hi ha un Govern en funcions. Primer de tot s’ha de remarcar que com en qualsevol societat democràtica, tothom pot dir el que consideri i lògicament, tothom ha de tenir el dret a defensar els seus posicionaments. Ara bé, només pel fet que estiguem en el curs d’unes eleccions generals, i que, per tant, hi hagi un Govern en funcions, no vol dir en cap cas que s’hagin d’aturar les negociacions. El país continua funcionant i el poble segueix fent el seu dia a dia i, com a resultat, les negociacions han de seguir. Tot i així, cal i s’ha d’informar bé el poble de tota la negociació i del que comportarà per al país aquest acord d’associació amb la Unió Europea.

En un món cada cop més globalitzat, hem de trobar solucions viables per saber en tot moment quin ha de ser l’encaix d’un petit gran Estat com el nostre a l’entorn europeu, però sempre sota una premissa clara; res pot posar en risc la nostra identitat i les nostres especificitats com a país. Aquest ha de ser el nostre objectiu en el transcurs de la negociació amb la Unió Europea per l’acord d’associació.

Uns exemples clars del que ens fan ser qui som són la seguretat i la protecció ciutadana, la qual hem de continuar conservant. Com aquest, són molts els punts que cal tractar i analitzar detingudament, com la lliure circulació de persones, la lliure prestació de serveis com per exemple en el sistema financer, o en aquest mateix cas, l’accés de la banca andorrana al Banc Central Europeu. Són aspectes molt claux i importants de la nostra societat, els quals cal analitzar detingudament i sense presses.

Tot el que ens juguem amb l’acord d’associació, el futur del nostre país, és massa important perquè aquestes decisions es prenguin ràpid i estiguin poc contrastades i meditades. En aquesta negociació necessitem sobretot prudència i mesura perquè no podem hipotecar el futur del país. Cal analitzar bé tota la lletra petita de l’acord per poder visualitzar que ens comportarà a curt, mitjà i llarg termini, i sobretot, cal informar la ciutadana amb tot detall sobre què vol dir aquest acord. Només quan el poble tingui tota la informació sobre la taula ben explicada i detallada, podrà prendre una decisió, perquè una cosa està clara: els ciutadans i ciutadanes d’Andorra hauran de ser els qui decideixin el futur del país en aquest encaix a l’entorn europeu.

En aquesta aproximació a Europa hi ha dos aspectes i fases que cal diferenciar: l’acord econòmic i l’acord polític. Per una banda, l’acord econòmic ja fa uns trenta anys que s’ha estat negociant i ens ha portat grans fruits, com pot ser l’acord monetari. Per altra banda, hi ha aquest acord polític que s’està negociant i duent a terme en l’actualitat, i en el qual, reitero que cal molta prudència i paciència. Hem de buscar sempre en tot moment el millor acord per a Andorra. No podrem acceptar un acord que penalitzi la nostra sobirania o els nostres privilegis.

Ara bé, també hem de reconèixer que la cooperació i la col·laboració internacional han de ser i són presents en un món cada dia més interconnectat i globalitzat. Però hem d’aprofitar aquesta dinàmica per fer sentir la nostra veu i per fer-nos valdre, i en cap cas ha de servir per perdre sobirania. En definitiva, és important que les negociacions continuïn i no s’aturin. No podem perdre temps, però tampoc ens hem de precipitar. S’ha de mantenir en tot moment la ciutadania informada de qualsevol avenç perquè el poble tingui i pugui madurar tota la informació per després prendre la decisió que sigui millor per al país.