La nostra és una societat globalitzada i, com en tota bona societat interconnectada, la convivència pacífica i la seguretat nacional són aspectes essencials per al benestar dels ciutadans. I en un context com aquest hi ha una mesura que cal considerar seriosament: la de la modificació de l’article 38 del Codi Penal. Una modificació que suposaria una aplicació més severa de la pena complementària d’expulsió per a persones de nacionalitat estrangera condemnades per delictes majors i fins i tot es podria plantejar per delictes menors amb reincidència.
Un nou redactat tindria un ampli potencial en el reforç de la seguretat i la justícia al nostre país. Aquesta proposta la va presentar en el marc del debat d’orientació política el conseller Carles Naudi, que va destacar la necessitat d’implementar mesures més estrictes per mantenir la seguretat ciutadana. Una preocupació que és creixent entre els residents d’Andorra.
El redactat actual de l’article 38, 1 diu: “En els delictes majors, el tribunal pot imposar la pena complementària d’expulsió temporal o definitiva de la persona condemnada de nacionalitat estrangera.” Amb la modificació proposada, el text podria quedar de la següent manera: “En els delictes majors, el tribunal ha d’imposar la pena complementària d’expulsió temporal o definitiva de la persona condemnada de nacionalitat estrangera. En els delictes menors, el tribunal ha d’imposar la pena complementària d’expulsió temporal o definitiva de la persona condemnada de nacionalitat estrangera, sempre que concorri l’agreujant de reincidència. En la resta de supòsits, el tribunal pot imposar la pena complementària d’expulsió temporal o definitiva de la persona condemnada de nacionalitat estrangera si considera que concorre algun risc greu per a la seguretat de l’Estat, de les persones o dels béns.”
A la resta d’apartats de l’article 38 es preveuen altres tipus de penes complementàries, però aquestes no són pas objecte d’aquest article d’opinió.
Andorra ha estat històricament coneguda com un lloc segur. Un país on residents i visitants poden gaudir de pau i tranquil·litat. Aquesta reputació ha estat un factor clau per atraure turisme i inversions, contribuint significativament al benestar econòmic del país. No obstant això, els darrers anys hi ha una preocupació creixent entre la població sobre la possible pèrdua d’aquesta seguretat.
L’augment de certs tipus de delictes ha conduït a un debat intens sobre les mesures necessàries per mantenir Andorra com un oasi de la seguretat. La proposta del conseller Carles Naudi reflecteix aquesta preocupació, subratllant la necessitat d’una resposta més estricta i efectiva davant d’aquests desafiaments.
La modificació proposada busca assegurar que la presència d’estrangers que han comès delictes greus no representi un risc continu per a la seguretat del país. En fer obligatòria l’expulsió en casos de delictes majors i menors amb reincidència, s’envia un missatge clar: Andorra no tolerarà comportaments que posin en perill la seva ciutadania i permet garantir la Seguretat Nacional.
Amb la imposició obligatòria de la pena d’expulsió es redueix la pressió sobre el sistema penitenciari, alliberant recursos que poden ser redirigits cap a altres necessitats del sistema de justícia i seguretat i per tant hi ha una optimització dels recursos públics.
Es reforça la sobirania d’Andorra en la seva capacitat per decidir qui pot residir en el seu territori. Un important acte de sobirania que demostra el compromís clar del país amb la seguretat i la justícia.
L’amenaça d’expulsió per delictes greus pot servir com un fort incentiu perquè els residents no nacionals respectin les lleis i normes de convivència andorranes. Això promou una integració més efectiva i el respecte per les institucions del país.
Tot i la seva severitat, la modificació proposada no ha de perdre de vista els drets humans i les garanties processals. L’aplicació de l’expulsió ha de ser justa i equitativa, assegurant que no es converteixi en una eina de discriminació.
La proposta de modificar el Codi Penal és una resposta necessària als reptes de seguretat i convivència en la nostra societat. Els canvis proposats diferencien clarament entre l’actual flexibilitat del tribunal i una nova proposta d’obligatorietat en casos de delictes majors i menors amb reincidència, assegurant una resposta més robusta i decidida contra aquells que posen en perill la nostra comunitat.
A través d’aquesta mesura, Andorra pot reforçar la seva seguretat nacional, optimitzar recursos públics i fomentar una convivència pacífica i respectuosa entre tots els seus residents. La preocupació creixent per la pèrdua de seguretat és una qüestió que no pot ser ignorada, i és responsabilitat de les autoritats prendre mesures efectives per mantenir Andorra com el lloc segur que sempre ha estat.