Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Alan Ward

Alan Ward

Enginyer

 

 

Mètode científic i canvi climàtic




Aquests dies de preocupació social pel fenomen del canvi climàtic, torna a aparèixer el vell dubte que podem tenir les persones normals sobre què és un científic. Veiem que hi ha una sèrie d’investigadors que diuen coses molt profundes i sovint esfereïdores sobre el nostre futur sobre aquest planeta. Però, com podem estar segurs que sabem realment el que estan dient?

Aquests dubtes mereixen tenir respostes, sobretot en un moment en què les plataformes digitals i els mitjans de comunicació tradicionals poden proporcionar un altaveu perquè qualsevol digui la seva. Alguns aprofiten aquestes possibilitats amb finalitats positives, però amb altres, un acaba tenint una forta impressió que serveixen, sobretot, per als seus propis interessos. Quan la discussió –en aquest cas, sobre el canvi climàtic– té implicacions importants tant econòmicament com socials, és bo tenir alguna pedra de toc per poder valorar les posicions dels uns i dels altres.

Tractant-se d’uns resultats científics, hi ha molts factors que intervenen en la qualitat de la producció final. Alguns seran de caràcter excessivament tècnic per al lector que no sigui especialista en el tema. Però hi ha si més no dos aspectes que tothom pot tenir controlats amb certa facilitat. La primera és si l’objectiu d’aquella recerca està ben definida. Qualsevol investigació parteix d’una pregunta. Si aquesta pregunta és clara i ben definida, pot haver-hi possibilitats per poder-hi contestar, també de manera clara. Fins i tot un tema tècnicament complex s’ha de poder expressar amb paraules relativament senzilles –altrament, tant qui fa la recerca com el públic en general s’hi poden perdre. És relativament comú veure casos en què el procés de la recerca es desvia dels seus objectius inicials; sovint, quan ho mirem de prop, veiem que ha estat així perquè aquests no estaven ben definits ni tan sols pel seu investigador.

La segona cosa que es pot mirar és quin és l’equip qui va fer la recerca. Avui en dia, la recerca no la pot fer un sol tancat dins el seu laboratori. Al contrari, calen equips d’investigadors, sovint de branques o ciències totalment diferents però complementaris. Això és especialment important quan la qüestió és complexa, com ho és certament el canvi climàtic. Si trobem informes avalats per una sola persona o una única empresa, aquest fet ja ens hauria de fer aixecar sospites.

Quan un tema essencialment científic adquireix tanta càrrega emocional com té el canvi climàtic avui, és bo procedir amb precaució i seny. La solució del problema no serà ni fàcil ni ràpida, motiu de més per assegurar-nos que sortim d’unes bases científiques sòlides. Preocupem-nos per la qüestió, perquè s’ho val, i molt! Però fem-ho amb coneixement i a partir del coneixement.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte