Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Meritxell Mateu

Meritxell Mateu

Historiadora

 

 

Microxips llaminers i aigua escassa




Sentia fa pocs dies que la manca de pluges a Taiwan ens podria portar de cap a tots. De fet, ja avui dia provoca més d’un mal de cap a tota la indústria tecnològica i evidentment als usuaris i consumidors que som.
La sequera d’aquests darrers dos anys, que a més és la més important des de fa 56 anys, fa que al país dels monsons, dels tifons, de les pluges torrencials i dels altres xàfecs habituals, els manca aigua.
Les reserves d’aigua estan per sota del 20%, i això ha encès totes les alarmes al país, on el govern està prenent mesures molt dràstiques per a limitar-ne molt el consum. Les llars, la vida quotidiana i sobretot la indústria d’aquest país en surten els més mal parats.
I ves per on que aquestes mesures ens afecten també a tots nosaltres tot i viure, en el cas d’Andorra, a uns 13.000 quilòmetres de distància.
La mundialització ha passat per aquí i fa que Taiwan, juntament amb Corea del Sud, siguin els fabricants més gran de microxips i de semiconductors del món. Ambdós països representen el 83% de la producció mundial de xips per processadors i el 70% de la producció de xips de memòria. I és que es veu que els microxips necessiten molta aigua per a la seva producció.
Així quan el govern taiwanès mana als industrials de reduir considerablement la producció d’aquests microxips per l’escassetat d’aigua al país, la indústria automobilística, les indústries tecnològiques de mòbils, d’ordinadors, de tauletes digitals, de televisors i altres aparells intel·ligents d’arreu del món tremolen. Fa mesos que la fabricació d’automòbils, de robòtica domèstica o d’ordinadors a Europa, al Japó o als EUA està alentida per la manca d’aquests preuats materials compostos. També Apple avisa que hi pot haver ruptura d’estoc amb el nou iPhone per la mateixa raó.
Certament la pandèmia ha frenat molt el consum mundial amb tot el reguitzell de restriccions que ens guien des de fa un any i ha limitat així l’ona expansiva d’aquesta escassetat de microxips. Alhora, grans països com la Xina o els Estats Units apel·len a no ser tan dependents industrialment d’aquests petits països de l’Orient extrem i advoquen per a desconstruir a favor seu la mundialització de la fabricació de béns i tornar al quilòmetre 0 pel que fa a la producció. La Xina a més manté amb Taiwan un contenciós polític i diplomàtic de gran importància que les restriccions de distribució de microxips a causa de la sequera han agreujat encara més, tot i que per raons geopolítiques i econòmiques des del setembre del 2020 Taiwan ha deixat de proveir microxips a Huawei.
Però ara per ara el que preval és que la immensa majoria de microxips del món es fabriquen en un país subtropical habitualment molt plujós que ha vist com el seu clima canviava radicalment i s’instal·lava una sequera que no vivien des de feia més de mig segle.
L’aigua és economia, l’aigua és un bé molt preuat que no es pot malbaratar, l’aigua és vida. I quan l’aigua manca en les nostres societats mundialitzades i sofisticades, com un castell de cartes dites societats industrials i tecnològiques trontollen.
Així des de fa mesos els consumidors esperen, les comandes esperen, els productors esperen, els treballadors esperen, els venedors esperen, els comerciants esperen. I tots, els uns coneixedors i els altres sense saber-ho, esperen l’aigua per a poder obtenir allò que anhelen.
Doncs això, que el canvi climàtic és una realitat que ens afecta dia rere dia allà on menys pensem. El planeta pateix. Llarga vida a la sostenibilitat.

 

 

 

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte