Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Marta Pujol

Marta Pujol

Vocal del comité executiu del PS

 

 

Mirant cap al futur




El 3 de maig va tenir lloc al Teatre Comunal d’Andorra la Vella el primer debat del cicle de conferències 30 anys de Constitució, mirant cap al futur, organitzat pel Partit Socialdemòcrata i obert a la participació de la societat andorrana en conjunt, sense límits ideològics ni de cap mena. 

Maria Nazzaro, coordinadora de la Joventut Socialdemòcrata i membre del comitè executiu, i Pere Vilanova, un dels pares de la Constitució i exmagistrat del Tribunal Constitucional, van ser els encarregats de desenvolupar aquest primer debat, conduït per la periodista Noemí Rodríguez i obert a la participació del públic. El plantejament cerca la claredat i la proximitat i defuig l’excés de complexitat teòrica.

Vilanova, veu de l’experiència, va explicar el procés d’elaboració i aprovació de la nostra Carta Magna i en va defensar la vigència i la flexibilitat sense mostrar-se partidari de modificacions: “Si una cosa funciona, no cal tocar-la”, o una afirmació similar a aquesta va ser el nucli del seu argumentari. Però tampoc no va sentenciar en cap moment que res del que conté la Constitució fos etern o impossible de modificar i es va mostrar visiblement interessat pel punt de vista de Nazzaro, representant d’aquells que no van participar en el referèndum –els joves– i que ja se la van trobar feta. 

Si hi ha una virtut pròpia de la gent jove són les ganes de canviar-ho tot. O no ben bé tot, però sí, com va explicar Nazzaro, tot allò que calgui per millorar el funcionament de la nostra societat: protegir el medi ambient, reconèixer el dret de les dones a decidir sobre el seu cos, facilitar l’obtenció dels drets polítics a la població, posar les condicions per facilitar l’accés a l’habitatge, o altres qüestions que es continuaran desgranant en aquestes xerrades que s’aniran celebrant a diverses parròquies del nostre país durant aquest 2022.

La setmana passada va quedar demostrat, gràcies a les intervencions dels dos protagonistes, que la conversa sobre els textos constitucionals (també hi va haver comparacions i referències als d’altres països) pot ser un exercici de descoberta sobre com es garanteixen els drets humans, de quina manera s’articula l’organització institucional i com es referma la sobirania d’un Estat. 

Tot plegat requereix un equilibri perfecte entre seny i pulsió democràtica. I és molt més interessant, enriquidor i distret del que ens podíem imaginar d’entrada els que no som especialistes en afers jurídics. L’obertura de mires i la valentia política són necessàries per progressar, però la mateixa Constitució preveu els mecanismes per avançar, tant si és pel camí de modificar-la com si es fa aprovant o modificant lleis que després el Tribunal Constitucional decidirà si hi encaixen. 

Al juny, més: l’accés a un habitatge digne ha de continuar formant part de l’apartat de drets econòmics i socials, o es pot considerar un dret bàsic o fonamental? En parlarem el dia 8 a dos quarts de vuit del vespre, al teatre de Les Fontetes de la Massana, amb el raonador del ciutadà.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte