Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Sílvia Palau Garcia

Sílvia Palau Garcia

Psicòloga perinatal i experta en teràpia de parella i sexualitat. Presidenta de l'Associació Petits Estels d'Andorra

 

 

Motxilles que pesen: l’esgotament emocional
Així com quan un vaixell porta massa càrrega li és impossible llevar àncores; omplir la nostra motxilla emocional de preocupacions, tensions, pors i càrregues del passat tampoc ens deixa avançar adequadament. Es genera un esgotament emocional impossible de gestionar, controlar i canalitzar que afecta el nostre benestar i qualitat de vida.

Tenim clar què és l’esgotament físic, en sabem identificar els símptomes i atendre el nostre cos quan arriba al seu límit i ens exigeix descans. No obstant això, per què ens costa reconèixer l’esgotament emocional? Aquest esgotament és difícil d’identificar, ja que és el resultat d’exigir al nostre sistema d’afrontament, més del que pot oferir o de no donar-nos un temps de recuperació o descans entre situacions desafiants.

Aquesta fatiga mental pot arribar a ser incapacitant, fins al punt que la tasca més senzilla suposa un gran esforç. Així doncs, com el podem detectar? Existeixen uns símptomes que s’associen a aquest desgast: hipersensibilitat o irritabilitat, dificultats de concentració i pèrdues de memòria, sensació d’irrealitat, pensaments negatius i baixa motivació, somatitzacions (dolor abdominal, dolor cervical, cefalees...), insomni i augment de la sensació d’esgotament físic o pèrdua d’energia.

Habitualment, anem carregant la nostra motxilla emocional sense ser conscients del seu pes o de com afecta el nostre benestar. La portem d’un lloc a un altre en tot moment i de forma innecessària apoderant-se de nosaltres i dificultant-nos avançar. Inclús quan, momentàniament, creiem que ja no pesa, novament reapareixen patrons de conducta o hàbits com el sentiment de culpa o les recriminacions que ens influeixen en la presa de decisions i en els nostres comportaments. Cal, per tant, buidar completament per tornar a carregar. Evitar-ho pot derivar en altres problemes o trastorns de l’estat d’ànim, com ara depressió o ansietat i malalties mèdiques com úlceres o problemes gastrointestinals. Doncs anar carregant constantment aquest esgotament pot augmentar la sensació d’incapacitat, generar distorsions cognitives (per exemple deixar de recordar els nostres èxits o capacitats) i baixa autoestima.

Incapaços d’oferir una resposta eficaç o una estratègia útil i efectiva, cada dia avancem més lentament, amb menys ganes i poca motivació fins que prenem consciència que hi ha alguna cosa en el nostre interior que no funciona adequadament. Inicialment, focalitzem la nostra atenció en la simptomatologia física i deixem en mans de professionals de la medicina les nostres inquietuts, que evidentment no s’alleugereixen amb la medicina ordinària. Així doncs, com podem reduir aquesta càrrega emocional? Quan ens adonem que l’origen del nostre malestar va més enllà del sistema fisiològic és important recórrer a professionals de la salut mental. Doncs, sens dubte, aquesta càrrega és la més difícil de portar i resulta tan complicada i pesada que els nostres recursos són limitats per gestionar-la eficaçment.

Una tècnica que pot ajudar a combatre aquest esgotament emocional és el mindfulness o atenció plena. Més enllà d’una tècnica de meditació, consisteix a prendre consciència d’allò que succeeix en el nostre cos i en la nostra ment. Ens permet estar presents donant importància a l’aquí i ara, connectar amb les necessitats personals i aturar així el flux de pensaments negatius, l’estrès i les emocions negatives. Paral·lelament, aprendre a expressar emocions, pensaments i recuperar la capacitat de marcar els límits ajuda a buidar la motxilla emocional.

Cal llençar aquelles pedres que pesen i ens impedeixen avançar, ja sigui a través de l’ajuda professional, parlar amb persones de confiança, o realitzar activitats que ens resultin plaents per tal de disminuir i canalitzar tensions i emocions negatives. És important oferir-nos temps de qualitat per desconnectar, deixar d’exigir-nos tant i sintonitzar amb el nostre interior. Comença avui mateix a buidar la teva motxilla emocional!

Comentaris: 1

Comentaris

Molt bon article i estic totalment d'acord per experiència viscuda.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic