Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Meritxell Mateu

Meritxell Mateu

Historiadora

 

 

Noruega, 'trending topic'




El país escandinau és l’únic del món en què tres dones ocupen càrrecs principalíssims

Fa uns dies estàvem astorats per les paraules del president dels EUA sobre alguns països d’Amèrica Llatina i de l’Àfrica, i com els comparava amb Noruega. Personalment em van xocar els qualificatius envers aquests països, però també em vaig demanar per què Noruega tenia el favor  presidencial.

Segons el New York Times, el president Trump va pronunciar aquestes paraules a principis de gener, just abans de la seva reunió bilateral amb la primera ministra noruega, Elna Solberg. Era la tercera trobada bilateral d’ambdós líders polítics.

Fins aquí, tot bé.

La meva curiositat rau en el motiu pel qual a Noruega –contràriament a molts països occidentals, incloent-hi el nostre– van ser l’aliança i el pacte assolits per tres dones –líders polítiques de tres partits diferents, i de dretes– els que van permetre formar govern després de les eleccions del setembre del 2017. Les tres líders –Elna Solberg, del partit conservador; Siv Jensen, del partit Progress, d’extrema dreta; i Trine Skei Grande, dels Liberals– van acordar seguir, segons la premsa noruega, l’aliança blava.

Segueixo intrigada perquè, a més, són tres dones les que, al mateix temps, controlen el poder executiu d’aquest país. A banda de la ja citada primera ministra, Siv Jensen és la ministra de Finances, i Ine Eriksen Søreide, d’Exteriors: tres dones dirigeixen els destins de l’Estat.

Aquest fet és únic als països occidentals on, malgrat les bones intencions electoralistes de mandataris d’alguns països, els homes no deixen ni tenen  intenció de deixar les altes quotes de poder a les dones per molt ben qualificades i/o preparades que estiguin.

És cert que hi ha hagut països occidentals amb dones primeres ministres i dones al capdavant de les carteres de Finances i d’Exteriors. A tall d’exemple, als EUA, Madeine Albright, Condolezza Rice i Hillary Clinton van ser ministres d’Exteriors; però tant la presidència dels EUA com la cartera de finances estaven en mans d’homes. Igual que a Andorra, hi ha hagut ministres de Finances, com Susagna Arasanz i Mireia Maestre, o ministres d’Exteriors, com ara Maria Ubach; però mai han coincidit. I això sense parlar del fet que mai ni als EUA ni a Andorra una dona ha estat líder de l’Executiu. Així que, fins al Govern noruec, no recordo que hi hagi hagut tres dones ocupant al mateix temps les esmentades carteres.

Per tant, d’acord amb la imatge que els mitjans de comunicació donen del president Trump, m’intriga i em sobta que posi com a model un país liderat de manera tan visible per dones.

Però a banda estic intrigada perquè Noruega és un país en què la paritat, una altra noció poc implantada a casa nostra i als EUA, forma part de l’ADN dels ciutadans.

Allà tot ésser humà, independentment del seu sexe o de la seva orientació, te exactament les mateixes oportunitats i ocupa llocs de poder en igualtat. També, segons les diverses fonts estadístiques, és un país benestant i on la gent majoritàriament manifesta que hi viu contenta. El 2017 la meitat de la població es va mostrar satisfeta amb l’any viscut contra un 20% que van afirmar el contrari.

Arran de la trobada bilateral del gener del 2018, la premsa noruega va publicar que Noruega i els EUA –que tenen una base militar a aquest país nòrdic– mantenen unes molt bones relacions comercials i d’inversió recíproques. La primera ministra va anunciar que Noruega havia creat 470 000 llocs de treball als EUA gràcies a les inversions fetes! Val a dir que Noruega, tot i ser un gran productor de petroli, és un país en què el vehicle elèctric és el rei! Un terç dels vehicles comprats el 2017 van ser endollables i, per tant, és un país que pot importar volums importants de Teslas!

I, finalment, el servei d’estadística noruec va publicar que el 2017 només 502 ciutadans d’aquest país van emigrar als EUA, mentre que Noruega va crear un programa d’acolliment de nord-americans –el Norway Recovery Program– per a aquells que volen fugir dels EUA per les polítiques de l’actual inquilí de la Casa Blanca!

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte