Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Tribuna

Tribuna

 

 

Opcions electorals: el pacte L’A+PS

Autor: Maribel Lafoz, Pere Marsenyach, Joan Sans i Jordi Troguet (Consellers de la minoria al Comú d’Encamp)


Fa dies que la bona sintonia de treball entre els consellers de la minoria a Encamp és evident. Tot i provenir de partits polítics diferents, el sentit comú, la voluntat de treballar pel conjunt de ciutadans de la parròquia i l’interès d’aplicar i fer aplicar les normes legals del joc ens han portat a defensar les mateixes premisses.

Així ha estat quan tot i qüestionar amb intensitat la validesa del famós acord d’intencions entre Comú i Saetde, sempre hem pretès que les dificultats històriques entre ambdues parts s’haurien de desencallar en favor de l’interès general, ja no d’Encamp, sinó del país inclusiu. I malgrat la predisposició manifestada des d’un bon principi per participar en el procés de resolució del conflicte sempre ens han deixat al marge, com també ha estat el cas en el procés de revisió de les lleis de competències i transferències on també hem volgut fer la nostra aportació.

Hem denunciat formes inadequades en la tramitació de projectes diversos com l’anul·lació del conveni d’explotació de la casa de colònies de la Baronia, la cessió de terreny comunal en el desenvolupament de projectes com el Museu de l’Automòbil, o més recentment, la central de cogeneració al Pas, o fins i tot amb el tan demanat pla estratègic de desenvolupament de la parròquia, al qual hem abocat la majoria comunal actual en no saber ells mateixos com dinamitzar Encamp o el Pas de la Casa. Sobretot després del fallit (per sort) outlet proposat pel ministre de turisme actual.

I quant al Pas de la Casa, i la seva “deixadesa” hem denunciat deficiències d’infrastructures, o la contaminació del sol a l’entorn de l’Església i hem demanat més implicació de l’actual Comú. Hem qüestionat també l’evolució del projecte de Cramea i hem defensat una destinació lògica de Radio Andorra.

Que tenim ideologies diferents? Certament. Però quan es pretén treballar en favor de la ciutadania ens hem de basar en el que vol i en el que aquesta necessita. Les formes? Les legals. L’estratègia? Potser sí que en podríem divergir, però discutint i negociant segur que arribaríem tots dos grups a bon port perquè ens hem de guiar SEMPRE per l’interès de la parròquia i dels seus habitants.

Així què no acabem de veure per què és tan difícil d’entendre en el pacte L’A i PS per formar llistes territorials en les pròximes eleccions.

Aquest pacte es fonamenta en uns punts acordats entre els dos grups polítics que qualsevol persona pot entendre perfectament. No són enrevessats, ni diferentment interpretables, ni contenen res d’amagat..., al contrari, són uns punts en els quals tant els liberals com els socialdemòcrates compartim perquè són “de calaix”, el sentit comú preval i la ciutadania així ho demana... Demana que els polítics no mentim, que siguem honestos i transparents, i sobretot, i molt legítimament, que pugui decidir directament sobre el seu futur. Doncs per això hem convingut aquests punts programàtics, perquè en aquests tot això es posa en evidència i es reforça.

Aquest pacte s’articula en tres punts: un primer punt que tracta de “responsabilitat política i regeneració democràtica” per reforçar el paper del Consell General i per promoure la transparència en totes les administracions i parapúbliques, alhora que s’endureixen les sancions per corrupció; un segon punt que determina el procediment més adient per arribar a trobar el nostre “encaix amb Europa” de forma conjunta i amb la màxima transparència, participant-hi activament la ciutadania, i finalment, un tercer punt que focalitza voler donar “un impuls institucional” a aquells mecanismes que fomenten la participació de la ciutadania a través d’una representativitat política més justa, així com la seva participació efectiva a través de referèndums i consultes populars, tot plegat sense descuidar potenciar al màxim la independència de la justícia, molt malmesa avui dia, segons la percepció generalitzada de la ciutadania.

Vist això ens preguntem què és el que no s’entén del pacte? No serà que el que no s’entén és que finalment la ideologia política cedeixi en favor d’una manera de fer més realista, propera i honesta i conflueixi en determinada FORMA de FER per sentit d’Estat i per sentit comú? En tot cas, des d’Encamp, els consellers comunals que subscriuen així ho entenem i esperem que els nostres ciutadans i les nostres ciutadanes així ens ho confirmin en les pròximes eleccions.

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic