Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Pere Baró

Pere Baró

Secretari d'organització del Partit Socialdemòcrata

 

 

Ordre protocol·lari
Dijous 11 de novembre, durant la sessió plenària al Consell General vam viure atònits, i com sempre tots nosaltres menys els grups parlamentaris que donen suport al Govern, com en plena crisi sanitària, econòmica i social, el tripartit de dretes trobava de caràcter prioritari i urgent l’aprovació de la proposició de llei de protocol i cerimonial que en definitiva regularà per escrit els usos i costums que fins ara prevalien en l’statu quo.
Des del meu punt de vista, aquesta és una qüestió que evidentment s’ha de parlar i que necessita una regulació per evitar ridículs com aquells que es van viure el passat abril a Andorra durant la celebració de la XXVII Cimera Iberoamericana de caps d’Estat i de Govern, on no se sabia qui havia d’anar com a autoritat o el fet que només es convidés una de les dues parts del coprincipat i no hi hagués representació de la part francesa.
El que no s’entén, i així es va deixar clar des de tota l’oposició, és la qüestió a l’hora d’establir prioritats. Es va subratllar que no s’entenia el fet de posar per damunt de moltes altres lleis que encara han de ser resoltes i que presenten gran urgència, com per exemple la d’infermeria. Però no, el Govern decideix que cal prioritzar una llei anecdòtica com és la proposició de protocol i cerimonial, que afecta principalment els membres que tenen representació institucional, ja sigui en l’àmbit legislatiu o jurídic.
I mentrestant, les prioritats per als ciutadans i les ciutadanes del nostre país segueixen oblidades, posades en un calaix que de tant en tant s’obren i es decideixen tocar, d’aquelles que protegeixen els nostres habitants. Parlo de lleis de reactivació econòmica, d’habitatge, relacionades amb el salari, amb el transport públic, amb les condicions laborals i salarials, etcètera. En definitiva, lleis que realment millorin el nostre dia a dia.
Com és de costum, en aquella sessió parlamentària, els grups de la majoria, liderat per Demòcrates, van fer com si no s’hagués dit res i van tirar endavant aquesta proposició de Llei que, actualment, només fa que servir per perdre temps, esforços i diners en una llei estèril que no ens suposarà una millora rellevant per a la nostra societat i que provocarà que es malgastin recursos en coses que de veritat són importants per a Andorra.
I el que em sembla més greu, més enllà del seu modus operandi,  que es basa a fer i desfer a la seva manera, ja ens tenen acostumats així des de la primera legislatura de Demòcrates per Andorra i que aquells que tant ho criticaven s’hi han acostumat molt bé, és com de lluny es troben de la nostra realitat social. 
M’explico: si per als nostres governants la prioritat ara mateix és la proposició de llei de protocol i cerimonial, vol dir que governen d’esquena a la ciutadania. 
No pot ser que després de veure com la societat en general i les nostres associacions en particular reclamen més drets i més lleis socials i econòmiques pel bé del nostre dia a dia, ells continuïn el seu camí recte, sense mirar més enllà ni enrere.
Em preocupa que es governi i es legisli sense tenir en compte el gran gruix de la nostra societat i que es legisli únicament per uns quants, que a més són els de sempre. On són les nostres preocupacions, les nostres reclamacions? Qui les escolta realment i fa el possible per solucionar-les?
Ja us ho dic jo. Estan en un calaix de sastre que obriran just abans de les eleccions generals per intentar convèncer la ciutadania que fan el que necessita la població i que té com a objectiu enganyar-vos i continuar governant quatre anys més pels de sempre. De convèncer que faran el que porten sense fer fa ja dues legislatures i mitja.

 

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic