Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Marc S

Marc Segalés

Periodista

 

 

Participació ciutadana




Des de fa uns anys, i Andorra no n’ha estat una excepció, a les societats i les democràcies més avançades es debat, a nivell polític però també social, com es pot fomentar una major participació de la ciutadania en la presa de decisions que afecten la col·lectivitat. És a dir, implicar i tenir en compte els ciutadans més enllà del fet de preguntar-los cada quatre anys en les eleccions quina opció i quin programa polític prefereixen fins al nou cicle electoral.

És evident que mecanismes per afavorir aquesta participació n’hi pot haver molts i a molts nivells. Referèndums, consultes, ja siguin en base que es posicionin sobre unes opcions prèviament definides o que siguin els mateixos ciutadans els qui, amb més o menys condicionants, les proposin, com pot ser el cas dels pressupostos participatius, en què s’insta la ciutadania a decidir en què es vol que s’inverteixin determinades partides de diners.

Ara bé, perquè aquests mecanismes siguin efectius és indispensable l’existència d’un compromís ferm, tant de les institucions com de la mateixa ciutadania. I és que les primeres, i això no sempre és fàcil, com ha quedat palès en diferents ocasions, han de tenir clar que si realment volen escoltar la ciutadania i fer-la partícip de determinades decisions, pot ser que hagin de sentir coses que no els agradin o que la voluntat expressada per aquesta no vagi en la línia d’allò que tenien pensat. I en el cas dels ciutadans, i tampoc és fàcil, cal que realment s’impliquin, participin i aprofitin l’oportunitat que se’ls dona malgrat que puguin pensar que les seves opinions acabaran en un calaix.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte