Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Marià Cerqueda

Marià Cerqueda

Badaire

 

 

Pasqua abans de Rams




Avui en dia, costa d’entendre com és que la Pasqua es celebra cada any en un dia diferent. Abans de res cal tenir en compte que els calendaris basats en les fases de la lluna encara mantenen la seva importància en la majoria de cultures. En el cas que ens toca de més a prop, un element clar es va decidir durant el concili de Nicea, allà per l’any 325. En aquesta antiga ciutat de l’actual Turquia es va acordar que la Pasqua de Resurrecció es celebraria el primer diumenge, després de la primera lluna plena de primavera. Amb una única excepció, si aquesta primera lluna plena queia en diumenge, la festivitat es traslladaria al diumenge següent per tal de no coincidir amb la Pasqua jueva. Si ho traslladem a la Pasqua d’enguany quedaria poc més o menys així. Aquest any, la primavera ha començat el 20 de març. La pròxima lluna plena, i per tant la primera de la primavera, serà aquest dijous dia 6. Diumenge que ve, que cau en dia 9, serà per tant Pasqua de Resurrecció. En tot cas, com que les fases de la lluna duren 29 dies i escaig, la Pasqua només pot caure entre el 22 de març i el 25 d’abril. Per si no ho han trobat prou complicat, en escollir aquesta data també es defineixen les dates de Carnaval,  de Pentecosta, de Corpus.  Uns dies prou importants en el calendari de tots plegats, donat que coincideixen amb altres festivitats.
 
Podem afegir una mica de llenya al foc, si els sembla bé. Tot i que a efectes pràctics no ens afecta, a molts indrets del món aquests càlculs varien una mica. L’església ortodoxa, que  va formalitzar la seva separació de la catòlica en el que es coneix com a cisma d’Orient, allà per  l’any 1054, encara utilitza el calendari julià en els seus càlculs. Per tant, la Pasqua ortodoxa s’escaurà enguany el 16 d’abril. Això vol dir que, si mai ho havien desitjat encara són a temps de fer Pasqua abans de Rams. O si més no fer-ho al mateix dia. Diumenge vinent tindrà lloc la Pasqua catòlica i també el Diumenge de Rams ortodox. Curiosament, l’any 2025, donat que la primera lluna plena de primavera es produirà el 13 d’abril, la Pasqua jueva caurà en diumenge. Per tant la Pasqua de les dues esglésies cristianes coincidirà el 20 d’abril. 
 
El cas és que ja fa temps que sorgeixen veus que intenten fer foc nou de tot plegat escollint unes dates que resultin molt més pràctiques per a tots plegats. Un meló controvertit que ja es va encetar durant  el Concili Vaticà II. El Papa actual,  Francesc, sembla que ha volgut sondejar l’ambient tot apuntant, com a data possible, el segon diumenge d’abril. Recordin que per motius teològics cal que hi hagi un Dijous i un Divendres Sant.  Mentrestant els anuncio  que l’any que ve la primera lluna plena de primavera es produirà el 25 de març, dilluns.  

Compartir via

Comentaris: 2

Comentaris

Qui no te feina el gat pentina!

Sr. Baldiri, de ser possible en lluna plena!

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte