Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de vmartins

Vladimir Martins

Número 6 a la llista nacional d'Acció

 

 

Passa’t a l’ACCIÓ




Com si fóssim corredors maratonians, els candidats a les eleccions generals ens preparem per començar una cursa electoral que s’anuncia cabdal per al futur d’Andorra. La ciutadania necessita solucions a problemes reals i des d’Acció és la nostra responsabilitat oferir-les. Com si fóssim esportistes maratonians que viuen jornades dures i interminables, hem de pensar que el que ens determina no són les circumstàncies del que ens passa, sinó de com decidim afrontar-les. 
Un bon exemple és la manera com hem afrontat la pandèmia mundial de la qual sortim. Ho hem superat i hem après lliçons vitals. Ens ha fet veure que en una societat globalitzada no ens podem aïllar. Davant els problemes col·lectius no es pot actuar individualment, hem de diversificar la nostra economia tan dependent del turisme. És essencial trobar noves fórmules en un món on les arques estatals estan cada vegada més buides i les necessitats de la ciutadania són cada vegada majors.
Avui ens trobem en una cruïlla i hem de decidir cap a on volem anar. Jo ho tinc clar. Per afrontar les dificultats que vivim, un dels elements essencials és l’esport. Ha de ser un dels elements de resposta als mals que viu el nostre país. L’esport sempre ha estat definit com quelcom menor, a l’escola considerada una disciplina minoritària i en la societat vistes principalment com un oci. Però aquesta invisibilitat s’ha de revertir.
Des d’Acció creiem que l’esport és essencial per garantir el benestar. Permet lluitar contra malalties com l’obesitat i malalties mentals lligades a l’estrès i altres. Per això fomentarem l’esport entre els infants per promoure els hàbits saludables des de la primera etapa de la vida. També proposem la creació de la figura de l’educador esportiu. L’objectiu és incidir a través de l’esport en el jovent en risc d’exclusió social.
Acció confia en l’esport per inculcar al jovent valors de respecte de les normes, esperit de cooperació, disciplina i tolerància. Habilitats essencials per a la seva futura participació en la societat i en la vida professional. També és una eina per prevenir conflictes i promoure la pau social a través de la figura dels educadors esportius que intervenen en un jovent cada vegada més conflictiu faltat de referents i creant problemàtiques socials ja presents en el nostre país.
No obstant això, l’activitat esportiva també té incidència en les arques públiques. L’impacte econòmic de l’obesitat a França i Espanya representa aproximadament el 2,5% del PIB. Segons l’informe anual de salut a Europa, Andorra som el país europeu amb més casos de sobrepès i obesitat entre la població adulta en nombre d’habitants i veu com l’obesitat infantil creix al llarg dels últims anys. Amb aquestes xifres si els metges tinguessin una pastilla equivalent a 1 h d’esport al dia, ben segur que tots la receptarien.
L’esport també és font de creixement econòmic. En els països veïns, la indústria esportiva representa aproximadament el 3% del PIB. Proporciona sinergies entre el sector públic i privat que diversifiquen la nostra economia. L’esport també és transformador de ciutats. Només cal veure l’impacte dels Jocs Olímpics de Barcelona 1992 en la transformació de la ciutat a tots els nivells incloent l’àmbit de la mobilitat tan preocupant per Andorra.
Parlant de problemàtiques socials l’esport contribueix en la lluita contra les desigualtats de gènere i la inclusió. És un altaveu poderós que permet mostrar el talent, habilitats i competències de les dones posant-les al mateix nivell que la dels homes i també promou la diversitat en tots els seus àmbits d’actuació. 
En resum, l’esport, element inicialment considerat com l’aneguet lleig podria ser una de les moltes solucions als problemes existents d’Andorra. A partir d’ara, estimats maratonians, hem de tenir clar que necessitem passar de les paraules als fets i el millor camí per fer-ho és conjuntament. Confia en nosaltres. Vota Acció!

 

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte