Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Antonia Escoda

Antonia Escoda

Formació contínua

 

 

Pedra o argila
Així a primera vista, i mirant-s’ho fredament, et preguntes quin interès poden tenir els homes a replantejar-se una  organització jeràrquica vella de 200.000 anys que els dona mil i un privilegis en relació amb les dones. Després d’haver tingut l’estatus d’objecte de propietat dels homes durant segles, les dones han anat adquirint a poc a poc els mateixos drets que ells –almenys sobre el paper, tot sigui dit!– Però la realització efectiva d’aquests drets encara es fa esperar. Continuen persistint gairebé un 25% de diferència salarial, una violència conjugal endèmica, violacions, assetjament, un 75% de les tasques domèstiques assumides per les dones, sense parlar d’altres avantatges materials i simbòlics, en política, en la distribució de la riquesa i tants altres àmbits.
Siguem realistes, i és que no s’ha vist mai un grup dominant replantejar de manera espontània els propis privilegis. 
Parlant clar i català, la discriminació positiva de la qual han gaudit els homes fins ara s’hauria d’aturar. I molts no estan preparats!
Quatre hipòtesis s’ofereixen  a aquells que es volen convèncer de la necessària igualtat home-dona:
Primera hipòtesi: els beneficis per als homes. Aquest argument és utilitzat sovint pel que fa a la igualtat professional, i beneficiaria sobretot les empreses –tot sigui dit, la majoria en mans dels homes– més que fer justícia a les dones. 
La segona hipòtesi surt de la premissa que els homes patirien de les desigualtats. Encara que pugui provocar algun somriure, aquesta tesi sovint és defensada per –segons diuen– convèncer els homes dins les empreses. Els homes patirien pel fet de guanyar més, per no fer les tasques domèstiques, per ser massa valorats en relació amb les dones... Però quan pregunten als homes, generalment no s’estimen en posició dominant. En canvi sí que consideren que altres homes ho podrien ser, sobretot els pobres i els estrangers! 
La tercera hipòtesi sosté que la igualtat és la sola via justa. Aquesta posició ètica té l’avantatge de no admetre cap discussió, de no necessitar cap mena de demostració empírica, ni cap estadística. Encara que pel que fa a la teoria, els homes s’adhereixen plenament en el principi de la hipòtesi, a la pràctica té l’inconvenient de no ser massa venedora: siguem clars, a qui i agrada rentar els plats?
Per fi la quarta hipòtesi, més optimista a llarg termini, ja que no dependria tant de la voluntat humana, que és la de l’aparició espontània. Aquesta idea ve de la teoria que els canvis de societat, econòmics, polítics i estructurals, provoquen modificacions no previstes i no volgudes de l’organització social. La revolució de les dones no apareix per casualitat al segle XX, sinó que és deguda a l’època, a les transformacions de la relació de l’individu a la col·lectivitat (Segle de les llums, revolució, capitalisme, individualisme, nombre de fills per família...), i indueix a la possibilitat de pensar la igualtat de persona a persona, fora de qualsevol pertinença o etiqueta. L’aparició de la igualtat de les persones pot ser així percebuda com quelcom d’estructural, d’ineluctable, sense volta enrere malgrat les resistències. Tot individu pot decidir deixar-se portar per les transformacions o resistir-s’hi.
Si tenim en compte les dues darreres hipòtesis, un home del segle XXI té la possibilitat de triar. Pot considerar-se un tros d’argila i decidir la forma que vol donar-se a ell mateix, esborrant les traces antigues d’una cultura que canvia,  avançant-se al seu temps, en comptes d’una pedra inerta i immòbil. Té la possibilitat de descobrir i esmenar els esquemes erronis. Vaja, d’ésser el seu propi amo. No en traurà cap benefici a curt termini, però s’inscriurà en una trajectòria justa i mirant cap al futur...
Queda per veure com pot portar a terme l’estratègia en el seu recorregut individual, en una societat plena de reaccionaris als canvis...

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic