Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Roser Porta

Roser Porta

Filòloga

 

 

Pedres per pensar




Hi ha Stolpersteine, petites llambordes que recorden els deportats als camps nazis, als carrers de moltes ciutats europees i, des de fa just una setmana, n’hi ha cinc a la Seu d’Urgell. Aquestes petites rajoles quadrades han estat instal·lades a terra, just davant de les cases on van néixer o viure cinc homes que van patir l’infern nazi: Victorià Córdoba Bordoll, Antonio Vidal Candia, Remigio Morella Giraut, Bonaventura Aixàs Obiols i Josep Sans Sansa. Tothom que passi per allà, veurà els noms, el camp on van ser i si en van sortir amb vida o no. Un senzill homenatge, una manera de no oblidar l’horror i dignificar la memòria d’aquestes persones.
L’artista alemany Günter Demning va idear fa anys les Stolpersteine, unes “pedres de la memòria” o “pedres per ensopegar” i va pel món col·locant-ne allà on li demanen. Només cal el permís de l’administració local per instal·lar-les al carrer i pagar 132 euros per cadascuna.

Però les petites pedres no són només objectes. Després de l’acte institucional a la Seu (impulsat per l’Ajuntament i el Memorial Democràtic) s’engega un projecte pedagògic i divulgatiu amb una ruta guiada, informació per a escolars i ciutadans, que sorgeix de la recerca que es recull al llibre Cerdans i alturgellencs als camps nazis, de Marc Bernadas i Pau Chica. La fórmula suma recerca històrica més suport de les institucions i divulgació des dels museus i centres culturals i turístics a les escoles i al gran públic, ja sigui local o turista.

Seria possible? Seria fàcil? Seria útil col·locar Stolpersteine davant de les cases on van néixer o viure els tretze andorrans deportats als camps nazis? Quina és la relació que cada societat estableix amb el seu passat? Quin paper volem que tingui la història dins de la nostra vida personal, social, política? Què necessitem saber sobre el passat? I recordar? I subratllar?

El 2019 en aquest mateix espai ja sortien aquestes preguntes en un gong que es titulava Llambordes petites i senzilles. Seria possible tenir Stolpersteine a Sispony en record de Francesc Mora de cal Jubellà, a Llorts en record de Miquel Adellach, de cal Sella? I a la Margineda, per recordar Bonaventura Casal, de cal Aern? A Canillo és on n’hi podria haver més: en record de Josep Franch, de cal Ponet, de Bonaventura Bonfill de cal Candela de Meritxell, de Josep Calvó de cal Jaumina de Prats, de Pere Mandicó, de cal Xicos de Prats, i d’Anton Vidal Felipó, de cal Vidal, també de Prats. A Andorra la Vella n’hi podria haver per a Antoni Puigdellívol, Càndid Rosell i Josep Gelabert, de cal Ribaló. Posar-ne per a Francesc Vidal i per a Anton Pons, portaria més feina perquè hi ha menys informació i Pons es va quedar a França. Però potser aplicant la fórmula, que no té res de màgica, es podria aconseguir. Seria fàcil? Seria útil?

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte