Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Sílvia Palau Garcia

Sílvia Palau Garcia

Psicòloga perinatal i experta en teràpia de parella i sexualitat. Presidenta de l'Associació Petits Estels d'Andorra

 

 

Pensaments negatius

Pensaments negatius
Creus tenir més preocupacions o exagerar en excés quelcom negatiu? Tens pensaments que et limiten? Estàs més irritable de l’habitual o reacciones més intensament? És probable que els teus pensaments negatius t’impedeixin progressar, t’estiguin condicionant i dificultant la consecució  d’aquelles fites de vida que desitges obtenir. 

Al llarg de la vida adquirim mals hàbits que poden esdevenir perjudicials a llarg termini, ja que predeterminen el nostre comportament, els nostres sentiments i distorsionen els nostres pensaments o forma de percebre la realitat. T’imagines la teva vida lliure de sentiments o pensaments negatius? Per què tenen tant de poder aquests pensaments? Generalment, són judicis i afirmacions que actuen com a protecció de sentiments o de situacions que la nostra ment interpreta com a perilloses. No obstant això, aquests pensaments es focalitzen més en el malestar que ens pot produir la situació i no tant en allò que desitgem aconseguir. Per exemple, considerar el nostre entorn hostil de ben segur que ens produeix un canvi en el nostre comportament (“ens allunyem i desconfiem dels altres”) que reforçarà aquest pensament inicial (“els altres no s’aproparan a mi”). Es genera així un cercle viciós que afecta la seguretat en nosaltres mateixos i en la nostra autoestima i forma de percebre la realitat. 

Així doncs, mentre que algunes persones es dediquen a lluitar contra aquests pensaments, els intenten apartar o eliminar; d’altres, es dediquen a gestionar-los i controlar-los per tal que no afectin la seva qualitat de vida i benestar general. Creus que els domines o més aviat t’esclavitzen? 

Falta de motivació, estrès, ansietat, fatiga general... són indicadors de la càrrega emocional que esdevenen aquests pensaments recurrents. Com podem combatre-ho? En realitat no podem evitar el pensament negatiu completament. Quan apareix cal ser-ne conscients per tal de reconèixer-lo i actuar en conseqüència per desactivar-lo. Els pensaments negatius es produeixen generalment per patrons de pensament irracionals. Procura observar-los amb distància, sense jutjar-los.

Observar-los sense prejudicis evitarà implicar-nos emocionalment i activar-nos fisiològicament. Recorda que el pensament negatiu sol ser un hàbit après de caràcter temporal. 
En conclusió, no hem de deixar de pensar, sentir o canviar els pensaments negatius per positius, sinó més aviat aprendre a gestionar-los i transformar-los per utilitzar-los a favor nostre. D’aquesta manera podrem tenir una bona relació tant amb nosaltres mateixos com amb el nostre entorn. 

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic