Els grans incendis d’aquestes darreres setmanes al Baix Ebre, a Sanaüja, a Lleida o al nord de Marsella, a la Provença francesa, ens han tornat a recordar que els incendis a l'estiu també en zones de muntanya com a casa nostra són una preocupació creixent. El Pirineu, tant al vessant català com al francès, ha estat afectat per incendis de diversa magnitud, sense arribar a les dimensions dels grans focs del sud de Catalunya o de la conca mediterrània, però el canvi climàtic i l'acumulació de biomassa amb un sotabosc poc cuidat fan que el risc i la virulència dels incendis sigui força elevada també en zones de muntanya. En l’època estival que acabem d’encetar, el mal estat del sotabosc i la mala salut dels ecosistemes boscosos al nostre país són uns dels factors més preocupants a l’hora de prevenir el risc d'incendis forestals.
A Andorra, les zones amb més risc d'incendi forestal no són fixes, sinó que varien diàriament en funció de les condicions meteorològiques com la temperatura, la humitat, el vent, la precipitació acumulada i l'estat de la vegetació. No obstant això, hi ha tendències generals que indiquen que parròquies com Sant Julià de Lòria, Andorra la Vella i Escaldes-Engordany, situades a menor altitud, solen experimentar temperatures més elevades i una menor humitat que les zones més altes. A més, són les àrees amb més densitat de població i d’activitat humana, fets que augmenten la probabilitat d'incendis d'origen antròpic, és a dir, fruit de negligències o d’activitats recreatives, entre d'altres.
La vegetació en aquestes zones tendeix a ser més mediterrània i, per tant, més inflamable en èpoques seques. Tanmateix, en les àrees on hi ha episodis de vent fort, sobretot vent del sud, el perill d'incendi augmenta dràsticament en qualsevol zona del país, ja que el vent accelera la dessecació de la vegetació i propaga el foc a una velocitat molt més gran. A banda, són àrees vulnerables, també, les faldes de muntanya amb una orientació sud, en què les vessants reben més hores de sol i, per tant, la vegetació s'asseca més ràpidament, fet que provoca un còctel perillós. Còctel que també s’estén a les interfícies urba-forestals tenint en compte la urbanització galopant del nostre país, ja que el bosc entra en contacte amb les edificacions.
Dits factors, amb la pèrdua de biodiversitat i una major erosió del sòl, fan que el bosc sigui molt més fràgil i tingui poca capacitat de resiliència, sent un terreny propici per als incendis de sisena generació, que són focs amb un comportament extremadament erràtic i virulent, capaços de generar els seus propis fenòmens meteorològics com ara núvols pirocúmuls o tempestes de foc i que superen la capacitat d'extinció convencional dels bombers.
En aquest sentit, Andorra disposa de diferents agents i institucions que són conscients dels perills i que fan accions de vigilància i de prevenció com són la neteja i el desbrossament, l'eliminació de la vegetació seca i densa del sotabosc, la creació de camins tallafoc, la reintroducció de la ramaderia (especialment ovelles i cabres) per al manteniment natural del sotabosc, la tala selectiva d’arbres per reduir-ne la densitat, la conscienciació ciutadana amb campanyes educatives per informar sobre la importància de la gestió forestal i les bones pràctiques per evitar incendis o la coordinació entre els comuns i el Govern, ja que la gestió forestal és competència comunal. Però el que destaca en aquesta tasca de vigilància i prevenció, a més de les accions de Protecció civil i de Bombers, són dues eines interessants d'Andorra Recerca + Innovació. D’una banda, hi ha el projecte Marteloscopi a Beixalís, que actua com a laboratori forestal a cel obert que permet testar diferents models de gestió i avaluar-ne els impactes en l'ecosistema, amb l'estudi de la vulnerabilitat dels boscos a plagues i sequeres. D’altra banda, hi ha el Sistema d'Avaluació del Risc d'Incendi Forestal (SARIF), que proporciona avaluacions diàries del perill d'incendis i que té en compte factors meteorològics i l'estat del combustible forestal.
Consultant el SARIF, que calcula diàriament el nivell de perill (baix, moderat, alt, molt alt, extrem) el dissabte 12 de juliol de 2025 el perill d’incendi era de nivell 0 (perill d’incendi baix o moderat), però tenint en compte que els factors d’incendi són múltiples, s’ha d’estar en alerta.