Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Àlvar Valls

Àlvar Valls

Escriptor

 

 

Perill, parlen de ‘valors’!
“Cada vegada que sento pronunciar la paraula cultura, desenfundo el meu revòlver”, va escriure Theodor Adorno al·ludint a l’ús matusser que sovint fan d’aquest mot aquells que sovint l’utilitzen per daurar la píndola de la pròpia indigència cultural. Una cosa semblant podria dir el filòsof alemany amb referència als “valors”, no quan aquests són posseïts i exercits per una persona o una comunitat, sinó quan són evocats per algú a tall de quinta essència purificadora. Quan el papa de Roma apel·la a recuperar els “valors perduts”, un es pot preguntar si aquests “valors” són universals o són condicionats per uns dogmes, si alguns dels “valors” del pontífex poden ser contravalors per a altres persones i alguns “valors” d’altres persones poden ser contravalors per al vicari de Jesucrist.

I bé, quan algú parla de “valors” des d’un càrrec de responsabilitat política, el millor que pot fer el ciutadà és posar-se en guàrdia, no amb el revòlver a la mà, sinó amb la mà a la cartera perquè no l’hi furtin. Aquests dies prenyats del melindrós “esperit de Nadal”, en molts països de la petita part del món històricament cristiana els caps d’Estat i de Govern encolomen a la ciutadania aquells discursos infumables, dits ridículament “missatges”, que fan l’apologia d’uns “valors”, com ara el compromís, l’esforç, la solidaritat, la tolerància, el respecte, el civisme... Poden inculcar-se aquests “valors”? Sens dubte, indirectament, a través de models familiars, escolars i socials democràtics, o fins i tot mitjançant líders populars com aquell entrenador de futbol que predicava les virtuts de “llevar-se d’hora, ben d’hora, ben d’hora”. Però... des d’un govern? Ai, que ja sento l’amic Adorno! I és que els “valors” no es prediquen, es propaguen per contagi. I això és el que haurien de fer els polítics si volen inculcar “valors”: esdevenir-ne portadors, no propagandistes.

També a casa nostra els caps de Govern, cada 31 de desembre, aprofiten l’“esperit nadalenc” per dir-hi la seva. Però els successius inquilins de Prat de la Creu són poc donats a imitar la sonsònia gregoriana laica dels seus homòlegs de l’estranger i més aviat s’embranquen en avorrides perorates que recorden els discursos d’investidura. Sense anar més lluny, el de l’any passat, a més de l’obligada referència a la pandèmia, va ser un tediós repàs de més de cinc folis de l’acció de govern i de les perspectives per a l’any novell. Quant a valors, Espot es va limitar a recalcar que, enfront de la Covid, la població va mostrar “la millor cara de l’andorranitat: una cara cívica, solidària i responsable”.

Esteu avisats, doncs, estimats lectors: el discurs del cap de Govern previst en la programació d’ATV per a demà a les 21.15 hores és totalment prescindible, tant si va de predicador de “valors” com si, en aquell dia i hora tan poc propicis, pretén que se l’escolti com a home d’estat. L’hora televisiva dels humoristes arriba una mica més tard, un cop tocades les dotze campanades.

 

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic