Unicef té un centre d’investigació de polítiques que promou el benestar i els drets dels infants arreu del món, fundat el 1988 i situat a Florència. Com cada any, aquest gener, ha publicat l’informe Perspectives per la infància, cooperació en un món fragmentat.
Si l’any passat el focus de l’informe va ser la policrisi, aquest any se centra en la creixent fragmentació geopolítica i geoeconòmica, i vol fer una crida urgent a favor de la cooperació global. La competència creixent entre les principals potències mundials ha augmentat la perspectiva de conflicte i ha desencadenat volatilitat en els mercats energètics i del menjar. Tot això amenaçat de forma desproporcionada els drets, vides i benestar dels infants. La fragmentació econòmica ha posat en perill el progrés, que ha costat tant de guanyar, en reduir la pobresa i ha impactat en la innovació i en la transició global cap a energies verdes.
El retrocés democràtic, la desinformació i la violència política representen amenaces, fins i tot en democràcies establertes. Tot i que la intel·ligència artificial ofereix molts beneficis per als infants, les tecnologies no regulades posen en perill el benestar dels nens. El sistema multilateral construït per gestionar aquests riscos ha decebut, provocant insatisfacció per l’accés desigual als béns públics globals.
Però forces positives, com la rendició  política, les reformes financeres i la cooperació digital, ofereixen esperança. L’acció col·lectiva en inversions estratègiques i polítiques socials proactives pot crear societats més inclusives i resilients. La diplomàcia i mecanismes de construcció de pau més forts poden evitar que les divisions geopolítiques esdevinguin conflictes armats. Prioritzar els grups més vulnerables, especialment els infants, en la formulació de polítiques econòmiques i la cooperació en mercats de matèries primeres pot garantir un accés més equitatiu als béns essencials. Una transició ràpida i justa cap a l’energia verda i les emissions zero de carboni, i la gestió col·lectiva dels béns públics globals, ofereixen promeses pels infants d’avui i les futures generacions.
En entrar al 2024, el món es troba en un moment crucial. Podem triar un camí marcat per una major col·laboració global, un camí que abraci la innovació, compartir coneixements, la transferència de polítiques i un creixement equitatiu. O podem seguir un camí menys unit i més proteccionista, deixant que els països s’enfrontin sols a les conseqüències del canvi climàtic, del conflicte i de les limitacions de recursos. El futur dels infants arreu del món depèn de la interacció d’aquests factors, especialment de la dinàmica de la cooperació internacional, la trajectòria dels avanços tecnològics i la disponibilitat de recursos.
Per imaginar com aquests factors podrien afectar les vides dels infants, Unicef ha col·laborat amb el Frederick S. Pardee Center for International Futures, de la Universitat de Denver (EUA) i van definir un model que planteja quatre escenaris de com podria canviar el món del 2024 al 2050. Els quatre escenaris van ser configurats per dos eixos crítics d’incertesa: el grau de cooperació geopolítica i econòmica (des d’alt fins a baix) i la taxa d’avanç tecnològic (des d’alt fins a baix).
El més favorable, l’escenari de sinergia global imagina un futur de gran proliferació tecnològica combinada amb alts nivells de cooperació geopolítica i econòmica. En aquest escenari, es preveu un futur amb tecnologia avançada i cooperació geopolítica i econòmica elevada. Aquesta combinació fomenta la salut, l’educació i la seguretat alimentària dels infants, junt amb una reducció d’emissions de carboni i una millora en l’accés a oportunitats per a ells.
L’escenari de prosperitat dividida preveu un futur amb avanços tecnològics, però amb relacions internacionals fragmentades, que generen beneficis mixtos per als nens. Aquesta divisió provoca un accés desigual als béns essencials i amenaça la salut dels nens a causa de la debilitat en la cooperació global per abordar el canvi climàtic i l’augment de la desigualtat.
Els altres dos escenaris lluiten conjuntament (alta cooperació, baixa tecnologia), la cooperació internacional intensa enfronta les crisis econòmiques i ambientals, tot i el progrés tecnològic limitat, millorant la salut i l’educació dels infants. Per contra, en l’escenari de món fragmentat (baixa cooperació i baixa tecnologia), els recursos escassos i la manca de cooperació global generen desigualtats, afectant negativament el benestar dels infants i les seves perspectives futures.
Unicef advoca per avançar dins l’escenari de sinergia global: és el que proporciona la visió més optimista per al desenvolupament dels infants, amb un accés millorat a l’educació, una infraestructura de salut òptima, més seguretat alimentària, prosperitat econòmica compartida i un medi ambient més saludable. En contrast, l’escenari de món fragmentat pinta un quadre negre per als infants el 2050, destacant la necessitat urgent de polítiques que prioritzen el desenvolupament sostenible i la cooperació global per salvaguardar i millorar el benestar dels ciutadans més joves del món.