Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Ludmilla Lacueva Canut

Ludmilla Lacueva Canut

Escriptora

 

 

Pioners: Benito Mas
En Benito Mas Rebetllat va ser un capdavanter i un visionari. Va néixer a Encamp el 9 de gener de 1881 i va estudiar al Collège de Perpinyà on el 1900 obtingué el títol de mestre, carrera que començà a exercir a Encamp amb una subvenció del Comú. En aquella època, s’acostumava a anar a l’escola francesa al matí i a l’espanyola a la tarda o a l’inrevés. El Comú li pagava un sou i, de França, li enviaven una subvenció –inicialment de 500 francs– per mantenir l’escola i impartir la cultura francesa.

No va assolir mai l’estatut de funcionari francès perquè no ho va desitjar i, tot i ser mestre, va continuar amb la tradició hotelera, ja que amb el magisteri no es guanyava prou la vida. L’any 1900 va decidir construir l’Hotel Oros en uns terrenys on hi havia el molí o la farga de cal Pere i uns horts situats a la vora del riu. Aquest emplaçament es trobava davant de l’antiga fonda. L’any 1901, la Collection des Guides Joanne: Pyrénées ja recomanava l’hotel als viatgers.

Benito Mas va casar-se amb Concepció Font Altimir de Ca l’Areny d’Encamp, que s’encarregava de la cuina de l’hotel, mentre que ell atenia la clientela i era el que ara es considera un bon relacions publiques. El matrimoni va tenir set fills: Benito, Florentina, Conxita, Josep, Lolita, Virginia i Rosita. Les filles ajudaven la mare a la cuina i al menjador i, en Josep, nascut el 1910, va continuar la nissaga hotelera.

Nombrosos andorrans s’atansaven a l’hotel per menjar. L’any 1912, la Collection des guides Joanne: Pyrénées fa saber que a l’Hotel Oros el dinar costa 3 francs, el sopar –habitació inclosa– 4, i la pensió completa, 6 francs. La bona reputació assolida afavoria la preparació de banquets per a convidats de prestigi, tal com ens explica el Butlletí de la Societat Andorrana de Residents a Barcelona el 1930. En aquella ocasió, el Consell General oferí un banquet a l’Hotel Oros amb motiu de la visita del comte de Caravonica Galleani d’Angliano, cònsol italià a Tolosa.

Benito Mas era un home molt emprenedor que, junt amb Pere Font –alhora familiar seu i síndic general de les Valls–, va redactar el 1915 una carta en francès dirigida a Woodrow Wilson, president dels Estats Units, en què posava en relleu la neutralitat d’ambdós països i expressava la solidaritat dels andorrans amb el poble belga i envers els soldats francesos; precisava que feien una donació de milers de quilograms de tabac i mantes de llana, ja que no podien enviar res més. Tanmateix, es posava a disposició dels turistes americans que visitessin Andorra. L’esborrany de la carta du, a l’encapçalament, l’anagrama de l’Hotel i Cafè Oros.

D’aquest primer contacte en va resultar la visita de Lawrence Fernworth, delegat de premsa a la Casa Blanca, que va venir a les nostres Valls i va efectuar unes filmacions per promocionar Andorra al seu país, així com escrits, un dels quals va ser publicat al National Geographic.

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic