Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Carine Montaner

Carine Montaner

Andorra Endavant

 

 

Pla d’accions contra la crisi de l’habitatge

Autor: Carine Montaner, Noemí Amador i Marc Monteagudo


El ministeri de l’Habitatge, els grups parlamentaris i el conseller no adscrit Víctor Pintos han unit esforços per resoldre la crisi de l’habitatge a Andorra mitjançant un pla d’acció audaciós i col·laboratiu. Aquest pla director, fruit de la feina conjunta de les diferents forces polítiques, representa un pas significatiu cap a la maduresa política i cap a la direcció correcta per abordar aquesta preocupació persistent de molts andorrans i residents amb poder adquisitiu baix o mitjà.

Les línies directrius d’aquest pla ja adoptades, en curs d’elaboració o en curs de discussió són les següents:
 
1. Adquisició de parc d’habitatges públics a preu assequible
Una de les principals prioritats és garantir que els andorrans i residents amb baix poder adquisitiu tinguin accés a habitatges a preus raonables. Aquesta estratègia es farà en paral·lel amb el reforç del control de les ajudes i amb la creació d’una única base de dades compartida entre el Govern, els comuns i la CASS per evitar els fraus i garantir-ne una adjudicació justa per als més necessitats.  
Mesura adoptada pel ministeri amb aprovació del Consell General. Està en curs de realització.
 
2. Reglament d’adjudicació de pisos públics
Per assegurar que els habitatges públics vagin realment als qui més ho necessiten, s’està desenvolupant un reglament d’adjudicació transparent i equitatiu que elimini qualsevol possibilitat d’ús partidista o preferencial.
En curs de realització amb el treball conjunt del ministeri i dels parlamentaris.  
 
3. Recaptació fiscal sobre l’especulació d’inversors estrangers
Es posarà en pràctica una recaptació fiscal sobre els inversors estrangers que especulen amb propietats a Andorra, es protegirà així el mercat local de l’habitatge i es garantirà que els habitatges es destinin a residents permanents i no es converteixin en actius financers.
Mesura validada per la cambra parlamentària per majoria i amb el suport d’Andorra Endavant i el conseller no adscrit. Sense suport del PS i sense suport de Concòrdia.
 
4. Lluita contra empreses pantalla d’inversors forans.
Per evitar que empreses quasi inoperatives bloquegin pisos que podrien estar destinats al lloguer, s’implementaran mesures per desencadenar l’ús d’aquests habitatges per part dels residents locals. Aquest punt figurava en el programa electoral d’Andorra Endavant.
En curs de detecció per posar-hi fre. 
 
5. Impost sobre pisos buits
S’estableix, via la nova llei, un nou impost anual important de 50 euros per metre quadrat l’any per cada pis buit amb l’objectiu de redirigir aquest tipus de pisos cap al mercat de lloguer per a residents (exemple: per un pis de 100 metres quadrats el propietari del pis buit ha de pagar 5.000 euros l’any).Mesura votada per unanimitat pel Consell General. Ara la feina dels poders públics és identificar aquests propietaris per fer-los pagar l’impost. En cas d’impagament s’embargarà la propietat. 
 
6. Altres mesures pel desbloqueig de pisos buits
Amb l’ajuda de la informació dels comuns, es treballarà per trobar més accions per tal de desbloquejar els 1.800 pisos buits a Andorra i s’augmentarà l’oferta d’habitatge disponible.
Mesura recent validada per la cambra per unanimitat. Ara falta la llista dels propietaris per fer-los pagar el nou impost i en cas d’impagat embargament.
 
7. Creació d’un Registre Nacional de la Propietat 
La introducció d’un registre de la propietat millorarà la transparència i l’eficiència en les transaccions immobiliàries, fomentarà la seguretat jurídica, evitarà pràctiques fraudulentes i permetrà tenir dades per actuar en l’àmbit de la política nacional. Està en curs d’elaboració.
 
8. Regulació més estricta dels pisos turístics
Amb l’objectiu de protegir el mercat de l’habitatge, s’aplicarà una regulació més estricta als pisos turístics imposant un nivell de qualitat més elevat per tal de redirigir alguns d’aquests pisos cap al mercat de lloguer per a residents locals.
En curs de discussió parlamentària. 
 
9. Nova llei d’inversió estrangera
La revisió de la Llei d’inversió estrangera ajudarà a equilibrar la inversió estrangera amb els interessos locals, protegint l’habitatge i les oportunitats per als residents de baix poder adquisitiu.
Voluntat política de debatre i regular la temàtica però cap entrada de text legislatiu de moment.
 
10. Facilitat de l’accés a la propietat
Malgrat un tipus d’interès alt i els preus de venda elevats dels pisos, la voluntat política és facilitar l’accés a la propietat via préstecs bonificats o altres. És essencial que els andorrans i residents arribin a la jubilació amb un pis en propietat ja pagat, la qual cosa donaria més poder adquisitiu als jubilats. Aquesta proposta sorgeix també d’Andorra Endavant.
En discussió per retocar la mesura existent, que no té èxit per la conjuntura actual. 
 
11. Exempció fiscal per als propietaris
L’objectiu és compensar la pròrroga forçosa dels tres anys i, al mateix temps, evitar una penúria, d’aquí a tres anys, dels pisos de lloguer. És una proposta d’Andorra Endavant. En curs de discussió.
Aquest pla d’acció representa una col·laboració sense precedents entre forces polítiques i institucions per abordar una crisi persistent. El Govern d’Andorra i el Consell General demostren la seva determinació de garantir que tothom tingui accés a un habitatge digne i assequible, i aquest pla és un pas ferm cap a aquest objectiu. Amb les mesures proposades i el desplegament d’aquest pla, es preveu una millora significativa de la situació de l’habitatge a Andorra d’aquí a tres anys, i es proporcionarà als andorrans i residents una base sòlida per a un futur més estable i pròsper. Andorra Endavant compleix amb la seva promesa electoral de contribuir a construir una Andorra justa. 

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte