Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Martín Blanco

Martín Blanco

Artista Visual

 

 

A poc a poc
Sembla que a poc a poc tornem a la normalitat o, com es va posar de moda anomenar-la, la nova normalitat o el que al final se suposa que això acabarà significant. Ja ens vam plantejar aquí la necessitat que aquesta pandèmia ens hagi ensenyat i ja veurem quan les rutines siguin moneda corrent una altra vegada, si alguna cosa canvia. El que sí que estaria bé és que el sistema, l’Administració o qui fos, fessin un mínim d’autocrítica per poder avaluar les qüestions que aquesta pandèmia –amb el seu conseqüent confinament– van treure a la llum i van evidenciar que no funcionaven tan bé com pensàvem, si és que algú ho pensava.
Molts pares i mares divorciats no van poder veure els seus fills durant la quarantena, ja que aquests havien quedat confinats amb un dels dos progenitors. El teletreball va demostrar dues coses: moltes empreses no estan preparades –o no volen estar-ho i prefereixen continuar amb el beneït sistema de suposar que l’única manera de ser productiu és escalfant una cadira durant vuit hores–. L’altra cosa és que algunes persones es van adonar que no estan fetes per estar tot el dia a casa seva.
I quina és la conseqüència de tot això? La conciliació laboral no és tan fàcil d’aconseguir com semblava. Encara que, de totes maneres, per a mi el principal problema de la conciliació laboral d’horaris està directament lligada a aquesta ridiculesa absoluta d’haver de parar dues hores al migdia per menjar. I a més, ja està demostrat que es pot, perquè durant l’estiu moltes empreses fan horari intensiu i el treball no se’n ressent. Llavors, per quina raó no es podria fer la resta de l’any? Els gurus ja s’encarregaran d’aclarir-ho.
I una de les qüestions més importants: els ciutadans de gairebé tots els països ens hem adonat que el sistema sanitari és més fràgil del que crèiem i això, en la majoria dels llocs, obeeix a polítiques que estan directament associades amb el fet de retallar el pressupost de sanitat i recerca. I és clar, després tots són presses. I aquí, l’autocrítica hauria de ser nostra: som nosaltres els ciutadans els que fem que determinats polítics guanyin les eleccions.
Per sort, la sensació general (i la meva també) ha estat que la gestió de la pandèmia al Principat ha sigut molt bona, i no hem hagut de lamentar ni els contagis ni les morts dels països veïns. Ara tocarà continuar fent les coses bé i exigir als turistes que ho facin també quan vinguin durant l’estiu... encara que aquí ja no sé què pensar.

 

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic