Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Pere Baró

Pere Baró

Secretari d'organització del Partit Socialdemòcrata

 

 

Polítiques de gènere: una reflexió




Des de Joventut Socialdemòcrata hem arribat a la conclusió que els darrers anys de govern demòcrata les polítiques socials brillen per la seva absència o bé per la seva poca dedicació (si volem ser una mica més generosos). No és normal, ja que parlem de les actuacions que crec que són les que donen molt de sentit a la política, com són les destinades a (posar fi a) les injustícies i a destruir l’actual escletxa social que cada vegada és més i més gran. I entre les polítiques socials, decisives perquè avanci una societat i sigui més justa, les polítiques de gènere; són essencialíssimes.

La funció principal de les polítiques de gènere no és una altra que evitar les injustícies causades per una societat que et jutja pel sexe. Queda molt bé i molt políticament correcte dir que sí, que avui en dia vivim en una societat desenvolupada, que aquestes coses no existeixen i que és qüestió del passat. Però no fa falta mirar gaire lluny per veure que no hi ha res més lluny de la realitat.

Fem un petit treball de reflexió i pensem en totes les notícies dels darrers mesos relacionades amb els problemes de gènere. Quantes dones són encara maltractades per les seves parelles? O encara pitjor, quantes són assassinades. No fa ni un any que el Govern anunciava que entre gener i octubre del 2016 es van atendre 56 casos nous de violència de gènere. I el que encara és més preocupant, que la gent jove no només no ha canviat sinó que és una franja molt important (19% són dones d’entre 16 i 27 anys). Això també es podria relacionar a una de les darreres enquestes que es van fer a les escoles, on encara hi ha molts joves que entenen o justifiquen que un home pegui una dona. Injustificable! I què fem davant d’aquesta situació? Doncs invertir en polítiques socials! Aquests joves seran els homes del futur i, si no hi treballem ja, no hi haurà evolució i continuarem sentint i llegint aquestes notícies. Aquí l’objectiu ha de ser clar: zero víctimes. No n’hi pot haver cap més. Ningú està dient que sigui fàcil, ni molt menys, però solucionar un problema tan greu com aquest hauria de ser l’objectiu.

I socialment? Les dones continuen cobrant menys per una mateixa feina que un home, segueixen sent la imatge de grans empreses internacionals com si fossin objectes per vendre els seus productes, es mantenen injustícies en el món de l’esport femení en comparació amb el masculí, etc. Per desgràcia, això no passa només en el nostre país sinó en tots. Els governs no es veuen capaços de trobar una solució i és un problema que no se n’anirà sol... hem de treballar-hi tots junts.

Però ara m’agradaria parlar sobre un tema que a la gran majoria de països del nostre voltant ja fa anys que s’ha solucionat i aquí encara és tabú per molta gent i moltes institucions: la despenalització de l’avortament. A França es va fer el 1972, a Portugal el 2007 i a Espanya, el 1985. I a Andorra? El Govern taronja no proposa ni la interrupció voluntària de l’embaràs en els tres supòsits bàsics (risc de salut per a la mare, malformació del fetus i en cas de violació). La darrera vegada que es va intentar va ser sota iniciativa del PS el 2013 i va ser refusat per la majoria demòcrata. I no em val l’excusa habitual de la complexitat d’aprovar lleis així amb el nostre marc constitucional. Es valora més la veu d’una sola persona que la de tot un poble? Afortunadament, associacions com Stop Violències no es cansen de lluitar i acaben de llençar una nova recollida de firmes per fer veure a la majoria actual del Consell que la societat que teòricament representen està d’acord a despenalitzar l’avortament en els tres supòsits bàsics.

Així doncs, encara ens queda molta feina per fer en aquest país en polítiques de gènere i tinc la sensació que fins que la majoria del Consell no canviï dràsticament de color això serà molt difícil, per no dir impossible. Hauria de ser obligació de tot ciutadà andorrà demostrar que nosaltres anem per davant d’aquesta majoria que no en vol saber res i demostrar que no és Andorra qui no vol el canvi sinó una majoria que no representa la idea de la societat. És per això que vull agrair la feina que fan les associacions de dones del nostre país i encoratjar-los a seguir lluitant tot dient que no estan soles i que moltes altres entitats com la Joventut Socialdemòcrata estem amb elles i que no les deixarem penjades. Poden comptar amb nosaltres per tirar endavant i fer una societat més justa i igualitària. Sense gent com vosaltres seria impossible. Així que endavant i continuem junts fent feina per una millor Andorra!

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

imatge de danny85

Bones tens tota la rao , encara afegeria que es fa desde govern en area digulatat , la violencia de genere afecta molts homes i joves pero no es algo reconegut l'igualtat es per a tots , no es pot veure l'home estigmat per ser home , els homes tambe son victimes i no es veu cap igualtat n'hi han moltes politiques socials que no funcionen actualment i penso que la violencia deu ser amb actuacio igualataria dona els drets a tots per igual aixins com deures , pero en llei social l'home esta siguen callat y estigmat sempre me demanat on esta aquella famosa politica digualtat , ja que tenim que se tots iguals en front la llei i hi ha molta feina a fer , le lleis y reglaments aixi com recursos deuen ser per a tots iguals , i espero que andorra millori i que tots dones y homes siguem be tractats y espero que tos joves trebalaldor i jubilats siguin reconegut amb igualitat .

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte