Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Pere Baró

Pere Baró

Secretari d'organització del Partir Socialdemòcrata

 

 

Polítiques per a la gent
Acaba el 2018, i com de costum, les columnes d’opinió s’emplenen d’articles fent resum de l’any o de desitjos de cara al vinent. Però en canvi, jo vull fer un article més personal i explicar-vos una gran experiència que vaig poder viure fa un parell de setmanes. I és que, juntament amb el president del Partit Socialdemòcrata (PS), Pere López, vaig tenir l’oportunitat de fer part de la delegació en el congrés del Partit Socialista Europeu (PSE) a Lisboa, on es va aprovar el programa per a les eleccions europees que se celebraran el mes de maig.

Més enllà d’aquests comicis, el que vam poder constatar des del PS, que avui en dia és a Andorra l’únic corrent que té un programa clar i que busca el progrés, no de les elits, sinó de la gent de carrer, aquell que viu el dia a dia del país, és la política socialdemòcrata. No vull imposar el meu pensament, però sí explicar amb idees que allà es van donar tot allò que vaig aprendre aquells dies en aquell congrés.

Des de la socialdemocràcia, es busca una Europa més solida en temps difícils, una Europa que davant l’augment de l’extrema dreta, de polítiques amb les quals els nostres ciutadans pateixen i continuaran patint, nosaltres hem de demostrar que una altra manera de fer és possible i posar la justícia social, la igualtat i la sostenibilitat com a principals punts de treball per a la millora de tots els països i dels seus habitants. I això només és possible a base de diàleg en recerca d’unitat. Som conscients que les actuals polítiques han provocat que la nostra democràcia estigui en perill, fins al punt de tornar a veure partits d’extrema dreta dins dels parlaments europeus, com per exemple el Front Nacional a França, la Lliga Nord a Itàlia, Alternativa per Alemanya, o, posant també el focus en el creixement en les darreres eleccions d’Andalusia, Vox a Espanya. Mundialment, podem parlar ja d’un govern d’extrema dreta com ara el de Brasil, amb el Partit Socioliberal de Bolsonaro.

Per això, des d’Europa volem polítiques per a la ciutadania. Afrontar decisions per a les persones, com ara la millora de les condicions laborals, l’augment dels salaris als diversos països europeus, l’increment de polítiques socials, la recerca d’una igualtat real entre dones i homes, etc. En definitiva, el que es vol fer és batallar el populisme demostrant a la nostra gent que no tots els hem girat l’esquena i que els socialdemòcrates continuem buscant la millor manera de combatre aquestes desigualtats en les quals ens ha enfonsat la dreta europea i mundial. Que ja està bé de patir les conseqüències d’una mala gestió per part d’altres i hem de començar a posar bon rumb a la situació. I direu, “sí, molt bé, i us he de creure?” Doncs podem parlar de dos exemples molt propers. Els dos governs socialdemòcrates que tenim al costat, com són Portugal i Espanya, en són l’exemple més clar: augment dels salaris mínims, posada en marxa de nou de la Seguretat Social universal, reobertura del diàleg a Europa per a la gestió de la immigració, etc. En definitiva, governs que busquen a poc a poc retornar el poder a la ciutadania i no als rics, com fins ara amb la dreta.

Doncs això és el camí a seguir també a Andorra: tornar a fer política per al poble, escoltar-lo i preocupar-se per ell. Com? Doncs legislant, mirant a baix i no a dalt, escoltant què demana el poble i fer les lleis a partir d’aquí: doble nacionalitat, vots per als residents, avortament, una llei laboral que defensi el treballador, uns habitatges que tothom pugui pagar, uns sous dignes... En definitiva: legislar per buscar que tothom pugui tenir una vida digna. I ja no ho demano jo sol, ho vam demanar tots el 17-D, perquè nosaltres sí, com tota la família socialdemòcrata europea, escoltem el nostre poble i escoltem Andorra.

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic