Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de LRiba

Landry Riba

Músic

 

 

Pol·linitzadors
Abans d’ahir, després d’un assaig, amb els companys de Love It vam estar imaginant guions improbables de pel·lícules apocalíptiques en les que el món, tal com el coneixem, s’acabaria d’alguna manera que encara ningú ha imaginat. No tinc clar per què vam acabar imaginant aquestes històries... de fet, poc importa.

El cas és que en vam topar amb una trama esgarrifosa! Uns alienígenes decideixen conquerir la Terra però volen evitar embrutar-se les mans (o els tentacles o el que sigui que tinguin...) eliminant els humans directament. Així que en lloc d’enviar una arma de destrucció massiva o un virus letal, ens envien un insecticida de nova generació que, en pocs dies, acaba amb totes les espècies de pol·linitzadors del planeta. Després de poques setmanes la humanitat entra en un col·lapse alimentari i en pocs mesos més ja gairebé ens hem extingit com a espècie. Si hi ha algun guionista interessat a desenvolupar la idea, està disponible!

Aquest guió improbable potser no ho és tant. La densitat de pol·linitzadors ja fa dies que va disminuint gairebé a tot el món. El 85% de la producció alimentària mundial depèn del treball d’abelles, papallones i altres espècies d’insectes que fan possible la reproducció de molts vegetals. I aquests insectes van desapareixent poc a poc, per motius diversos d’entre els que la comunitat científica destaca l’ús de diversos pesticides com a causa principal. El darrer informe conjunt de la FAO, l’UNEP i el GEF és categòric: la situació comença a ser crítica i únicament podrà revertir-se amb un canvi radical en el model econòmic occidental i especialment en els sistemes de producció agrícola.

Sense els serveis ecosistèmics que els pol·linitzadors ens procuren (i recordem que ho fan gratuïtament), assistirem a un col·lapse alimentari sense precedents. Ni fruits, ni molts llegums, ni aliments per al bestiar. Un increment dels preus dels aliments disponibles que faran que alimentar-se esdevingui un luxe. Esperem que no ho haguem de veure i que segueixi formant part de la ficció.

Però no tenim pla B. No existeix. La pol·linització manual, feta per humans o màquines, no funciona bé, tot i els intents per millorar-la tècnicament. Les recomanacions científiques per millorar la resiliència dels ecosistemes proposen invertir en la redundància dels sistemes de resposta a les situacions de risc. En definitiva, tenir un pla B per respondre a un col·lapse d’allò que ens és vital. Però no el tenim. L’únic pla que sembla viable és fer el possible perquè el col·lapse no es produeixi. Invertir en nosaltres mateixos en definitiva... Un repte majúscul vista la situació en la que ens trobem! Sabrem fer-ho?

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic