Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Eusebi Nomen

Eusebi Nomen

Exconseller general

 

 

Posem un topall als sous dels polítics
El sou d’un ministre és d’uns 5.700 euros mensuals, és a dir, més de cinc vegades el salari mínim interprofessional.

El Consell General ens costa als ciutadans uns 6,6 milions d’euros l’any. És a dir uns 235.000 euros per any i conseller. Estarem d’acord que el Consell General d’aquestes dues legislatures de DA ha estat una funció teatral per dir amén a tot el que ha presentat Govern. Un teatre que ens ha costat uns 53 milions d’euros, és a dir, el cost de completar els túnels de Sant Julià i resoldre un munt de problemes socials.

Per altre costat, l’allau de càrrecs de confiança i endollats polítics a l’administració de DA ha augmentat la despesa corrent anual uns 25 milions.

Andorra Sobirana vol passar un missatge molt clar a tots els qui es volen presentar a les llistes electorals per aconseguir un sou “de ministre”, una targeta de crèdit i un munt de privilegis: no ho podran fer.

Perquè una de les primeres iniciatives legislativa que presentarà Andorra Sobirana serà una proposició de llei que limitarà els ingressos salarials dels càrrecs electes i dels càrrecs de confiança. Una proposició de llei que també farà impossible els ingressos “microcorruptes” (o macro) de qualsevol càrrec públic. Una proposició de llei que inclourà, entre d’altres, mesures com:

1. Topalls màxims als salaris de càrrecs electes i càrrecs de confiança, entre d’altres:

–Per al cap de Govern i el síndic un salari màxim de quatre vegades el salari mínim; per a subsíndic, cònsols, ministres i consellers generals a ple temps, un màxim de tres vegades el salari mínim.

–Per als consellers a temps parcial, un salari màxim d’1,5 vegades el salari mínim.

–Establirem un nombre màxim de càrrecs de confiança, i amb un salari màxim de dues vegades el salari mínim. De fet, no veiem cap raó per la qual un ministre no pot tenir confiança en els funcionaris de carrera.

2. Moratòria de tres anys entre la finalització d’una feina de càrrec de confiança i la contrac-tació d’un nou lloc de treball com a funcionari o empleat d’una parapública.

3. Limitació de les targetes de crèdit dels càrrecs electes i càrrecs de confiança. Els càrrecs polítics s’han de regir per criteris de sobrietat i no per criteris d’ostentació.

4. Retirada dels cotxes oficials de luxe. Els cotxes oficials de luxe creen síndromes de petits monstres.

5. Reformulació del sistema de contractació pública, de forma que no deixi espai per als actuals escàndols de contractacions amb familiars i amics de polítics.

6. Reducció del 50% de les brutals assignacions que el Consell General dona als grups parlamentaris. Unes assignacions que no estan sotmeses a cap control i que s’utilitzen per finançar despeses que corresponen als partits polítics.

7. Publicació dels ingressos i despeses dels càrrecs electes i dels càrrecs de confiança.

8. Atorgar poder real al Tribunal de Comptes, actualment ignorat per les institucions. Andorra Sobirana es compromet que sols votarà pressupostos que incloguin aquestes mesures. De forma que Andorra Sobirana passa un missatge clar a les persones que volen anar a les llistes electorals per aconseguir una vida de luxe a costelles del contribuent: aquest luxe serà impossible si els escons que obtingui Andorra Sobirana són decisius per tenir la majoria del Consell General.

La part més important d’aquesta llei no és tant l’estalvi monetari que aconseguirem (que és important), com el fet de fer net de les persones que posen el seu salari i els seus privilegis personals per davant de la funció de servei a la ciutadania.

Andorra Sobirana invita a totes les candidatures a copiar lliurement aquest compromís electoral. De manera que l’elector rebrà un missatge claríssim de les candidatures que no incloguin aquest compromís en el seu programa electoral. Específicament desafiem Xavier Espot a agafar aquest compromís.

Què s’hi juga que no ho fa?

Què s’hi juga que utilitza l’excusa que aleshores sols els rics podrien fer política? Aleshores podrem preguntar a Xavier Espot per què no aplica l’excusa del risc d’exclusió dels pobres quan han de fer la resta de feines que ofereixen el salari mínim interprofessional? Què tindrà la política que se suposa que quan la fas, has de viure com un ric a costelles del contribuent?

Comentaris: 2

Comentaris

Per fí algu que demostra honestedat i transparència en la racionalització de diners públics...

Per aixó no els hi agrade...per honest i incorruptible.
Ojalá Eusebi puguis entrar al consell, el poble, estará informat de les accions dels politics, pero et costará, ets independent i no fas cas. Diuen que parles malament d'Andorra, jo crec que ens expliques coses que han fet alguns andorrans, no te les inventes, si no, ja vas veure que van fer amb 4 wasaps chorras, a la batllia, si tu estiguessis difamant ja hi series tambe tu. Anims Eusebi a Andorra, hi ha molta gent que t'aprecia, i er voldriem al consell!

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic