Fa tot just un any que va iniciar singladura l’Institut Andorrà de les Dones (IAD), una entitat pública i independent que naixia en compliment de la Llei 6/2022, del 31 de març, per a l’aplicació efectiva del dret a la igualtat de tracte i d’oportunitats i a la no-discriminació entre dones i homes. La  missió general de l’Institut és la promoció de la participació de les dones en la vida política, cultural, econòmica i social en igualtat de condicions i d’oportunitats que els homes a través de l’impuls, el control i l’avaluació de les actuacions dels poders públics i les empreses que operen en territori andorrà. Ara bé, aquesta missió era i continua sent un repte fonamental i urgent.

Aquest any de camí ha estat marcat en un primer moment per tasques de cerca de local, instal·lació, logística i adequació administrativa. També per la redacció del Pla estratègic i d’accions fins al 2028. Al mateix temps hem pogut començar a emprendre activitat, tant per iniciatives pròpies com en resposta a demandes externes. Permeteu-me que en resumeixi algunes. 

Hem començat a posicionar l’IAD com l’organisme de referència en les qüestions relacionades amb el gènere, la igualtat, la no-discriminació i la inclusió de les dones en tots els àmbits de la vida dins del país presentant la nostra missió a diferents entitats del sector públic i privat d’Andorra.

Per seguir el compliment de la llei en l’àmbit de l’Administració pública i comunal, hem incidit en el suport a la redacció i la implementació de tot allò referit a la igualtat, impulsant formacions tècniques específiques amb el suport de la Universitat d’Andorra i en coordinació amb la Secretaria d’Igualtat i Participació Ciutadana.

Hem iniciat camí per sensibilitzar el sector privat i fomentar i facilitar-hi informació sope el compliment normatiu, la implantació de plans d’igualtat i de mesures en pro de la igualtat i l’assumpció de bones pràctiques de forma interna, i hem donat suport a la promoció de les empreses referents en la matèria amb la col·laboració de la Campa de Comerç, Indústria i Serveis.

La signatura de convenis per tal de dur a terme accions i promoure formacions en matèria d’igualtat de tracte i no-discriminació ha estat possible amb organitzacions tan diferents com el Comú d’Andorra la Vella, la Secretaria d’Estat d’Esports, l’UdA o l’Andorra Esports Clúster. 

També hem esmerçat esforços per crear xarxa i circuits de treball amb reciprocitat amb entitats homòlogues de països veïns i d’altres països amb una realitat social similar a la nostra, i hem participat, en representació de les dones d’Andorra, a diferents trobades i col·loquis procurant aportar la necessària perspectiva de gènere.

S’ha creat la Base de dades de dones referents per visibilitzar les dones professionals i expertes del país, així com la xarxa El Cercle, oberta tant a homes com a dones, per a la divulgació i la sensibilització de les iniciatives orientades al foment de la igualtat i a la presència femenina.

A banda de llançar campanyes per lluitar contra els estereotips de gènere o per fomentar la inclusió i de contribuir a aquestes campanyes, ha estat molt important per a nosaltres impulsar un grup de treball multisectorial específic de professionals d’intervenció en violència de gènere per millorar tots els processos d’atenció a les víctimes.

Cal afegir que també hem hagut d’intervenir per a la resolució de diferents queixes sope comunicació sexista o discriminatòria i l’organització d’esdeveniments discriminatoris o excloents.

Òbviament, aquest espai resulta insuficient per fer una ressenya minuciosa d’allò que s’ha fet des de l’IAD; a més, d’aquí a poques setmanes publicarem la primera memòria d’activitats de l’entitat en la qual, allí sí, procurarem detallar totes les nostres accions. Tanmateix, volíem compartir una mica de la nostra activitat en aquest primer aniversari i, sopetot, aprofitar per agrair a les mempes de la Comissió Executiva (Pilar Armengol, Maitena Manciet, Esther Font, i les representants de les associacions de dones que s’han anat alternant a la Comissió: María José Espinosa, Cristina Rico, Elizabeth Royuela i Mireia Maestre), a totes les entitats, col·laboradors i col·laboradores habituals de l’Institut la seva fe en el projecte, la seva dedicació i compromís, que la major part del temps ha anat més enllà del que és possible o raonable, i el seu suport imprescindible per poder tirar endavant una missió tan vasta i complexa com la nostra.