Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Jessica Obiols i Obiols

Jessica Obiols i Obiols

Advocada i mediadora

 

 

Pròrroga dels contractes d’arrendament




El present article neix de la voluntat d’aclarir aquells dubtes que puguin tenir tant propietaris com llogaters sobre l’aplicació de les mesures introduïdes per la Llei 23/2019, del 12 de desembre, de mesures urgents en matèria d’arrendaments d’habitatge i per millorar el poder adquisitiu, pel que fa a l’apartat que fa referència a les pròrrogues dels contractes.

Aquesta Llei fixa un seguit de mesures i modificacions de la Llei d’qrrendaments urbans.

La primera fixa la pròrroga dels contractes d’arrendament d’habitatge per a residència habitual i permanent que finalitzin l’any 2020.

Això vol dir que només es poden beneficiar d’aquesta pròrroga aquelles persones que disposin d’un contracte d’arrendament per a residència habitual i permanent. A títol d’exemple, s’exclouria d’aquesta pròrroga, a priori, els contractes per a persones amb residència passiva, atès que per a aquest tipus de residència s’exigeix únicament un període de residència al Principat de 90 dies per any i es demana que la residència sigui principal i efectiva, però no permanent i habitual.

La pròrroga dels contractes d’arrendament d’habitatge per a residència habitual i permanent que finalitzin l’any 2020 s’aplica tant si es tracta de la fi del termini principal com de la fi del termini d’una pròrroga.

Ara bé, per poder-se beneficiar d’aquesta pròrroga automàtica dels contractes d’arrendament que finalitzin durant el 2020, el/la llogater/a ha d’estar al corrent de totes les obligacions contractuals a càrrec seu. Això vol dir que en cas d’impagament d’alguna de les mensualitats al seu càrrec o d’impagament de les despeses associades a la renda, no es pot exigir la pròrroga del contracte.
La segona, la mateixa Llei fixa un seguit de casos en els quals el/la llogater/a no pot exigir la pròrroga del contracte. Aquestes excepcions són dues. D’una banda, quan la propietat cedeixi l’habitatge arrendat al Govern per a usos socials. I, d’altra banda, quan la propietat recuperi l’habitatge arrendat a la finalització del contracte d’arrendament per expiració del termini pactat, per destinar-lo a l’ús propi o a favor de familiars en primer o segon grau i en línia recta (són els pares, fills o nets). Aquesta segona excepció podria donar lloc a major picaresca i, per això, la Llei estableix un seguit de mecanismes de control.

La tercera qüestió són aquests mecanismes de control. El/la llogater/a, en el moment en que se li notifiqui l’extinció del contracte per aquesta causa, ha de comunicar-ho al ministeri competent en matèria d’habitatge, a través del servei de Tràmits del Govern, mitjançant una sol·licitud genèrica que ha d’anar acompanyada, si escau, de la notificació efectuada per la propietat amb la justificació del parentiu. Dit altrament, quan rebem la carta la presentarem al servei de Tràmits adjuntant-la a una sol·licitud genèrica explicant la situació. 

Efectuada aquesta comunicació al ministeri competent, amb la finalitat de garantir que l’ús de l’immoble s’adreça a l’habitatge habitual, la persona propietària o, si escau, el familiar, ha d’acreditar davant el ministeri, en el termini de 30 dies naturals posteriors a l’expiració del contracte, el canvi del cens corresponent i l’alta dels subministraments bàsics (llum, aigua, telèfon), així com la formalització escrita del contracte d’arrendament o, si escau, la cessió gratuïta. L’ús propi o la cessió de l’habitatge a favor de familiars ha de ser per un període mínim de cinc anys.

Què succeeix si la propietat o el familiar no compleixen amb aquestes obligacions? Doncs que a més de l’obligació de tornar a posar el pis al mercat de lloguer al mateix preu que tenia abans, la part arrendatària s’exposa a un seguit de sancions que poden anar des d’una amonestació escrita per la més lleu, passant per una multa d’un import equivalent al salari mínim oficial mensual, fins a multa d’un import equivalent a quatre vegades el salari mínim oficial mensual i la prohibició de contractar amb l’Administració pública durant un període de dos anys i de rebre cap ajut o subvenció pública per un període de tres anys, per les més greus.

Per tant, en matèria de pròrroga dels contractes d’arrendament la Llei pretén cercar un compromís i equilibri entre els drets de les parts, respectivament arrendadora i arrendatària.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte