Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de EVilagines

Everest Vilaginés

Exempresari jubilat

 

 

Pros i contres del vot obligatori

Pros i contres del vot obligatori
El 24 de gener vaig publicar un article d’opinió referent al sufragi obligatori i destinat a obrir un debat sobre aquesta opció, sobre quina forma de votar és la millor, voluntària o obligatòria. Ambdós tenen aspectes a favor i d’altres en contra.

Fins ara, he rebut una gran quantitat de comentaris tant a favor com en contra.

Parlaré dels avantatges i desavantatges del vot obligatori després d’haver rebut diferents arguments d’una gran varietat de ciutadanes i ciutadans, i de polítics de diferents partits. 

Avantatges del vot obligatori:

–Vota la majoria del cens i no hi ha abstenció per part de la ciutadania en anar a votar.

–Molts joves no voten quan el vot és voluntari perquè no estan interessats en la política. Això es veu accentuat més en joves, però també succeeix amb altres franges d’edat.

Això no succeeix amb el vot obligatori.

–Totes les classes voten obligatòriament, i per més que alguns no tinguin una educació superior, almenys voten el que creuen que els donarà un futur beneficiós.

–Val la pena contemplar-lo com a mitjà per assegurar un nivell més alt de votació, cosa que probablement incrementaria la legitimitat de les institucions representatives i del sistema polític en general.

–No hi ha dubte que les lleis que creen el vot obligatori són bastant efectives en augmentar la participació als països que ho han adoptat.

Desavantatges del vot obligatori:

–El vot en aquest sistema és una obligació, quan en realitat hauria de ser la forma de manifestar-se.

–Hi ha multes o serveis comunitaris o dificultats de tràmits futurs relacionats amb drets cívics en el cas que no s’hagin presentat a votar.

–Moltes persones que tenen complicacions per anar a votar  han de presentar tràmits amb justificacions necessàries que avalin que la seva raó és vàlida, com per exemple, estar a certs quilòmetres del lloc de votació.

–El vot obligatori pot tornar-se un fet desapercebut i tediós, ja que en no ser voluntari és un deure i es pot perdre el vital que significa per al nostre país. Això vol dir que el vot pot perdre qualitat, ja que no ho fem amb tots els sentits possibles i no raonem de forma correcta.

–Hi haurà una quantitat considerable de vots en blanc o nuls, ja que molta gent no estarà interessada a votar un polític. Això distorsiona l’elecció i en aquest cas el vot voluntari seria millor, ja que això no passaria.

–Molts polítics s’aprofiten de l’escassa educació o poder adquisitiu de les persones fent promeses que mai podran complir amb l’objectiu únic d’aconseguir més vots.
Aquests són els principals avantatges i desavantatges del vot obligatori.

Preferiu aquest mètode o el voluntari? El debat continua!

 

Comentaris: 1

Comentaris

Segueixo creient que el problema de la abstenció no recau exclusivament en la ciutadania, ni en el desinterés dels més joves. La manca de participació esta molt influenciada per la pobresa en qualitat dels programes i representants que es presenten, o de la manca de eleccions (com el cas de la Massana). Això, juntament amb el fet que no hi ha cap manera de dir que no estas content amb cap representant: si votes en blanc "et va bé qualsevol cosa", si no votes "passes de tot" i si votes nul "ets un gamberro"... I cap de les 3 es te en compte al contatge final... Una manera de augmentar la participació passaria per una llei de responsabilitat politica i una major participació ciutada després de les eleccions. Actualment molta gent no vota o vota en nul o blanc per que creu que no serveix de res, que un cop surti sigui el representant que sigui, faran el que els hi rota sense impunitat per complir o no el programa o fer coses que no hi eren. Obligar a la ciutadania a votar no millorarà aquesta situació.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic