Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Roser Porta

Roser Porta

Filòloga

 

 

Quatre esverades




Divendres va ser Black Friday i, fins i tot, es podia celebrar comprant mandarines. No és una broma per donar un to lúdic a l’article de dilluns, és real. “Black Friday: Clementina 0,99” deia el cartell a la fruiteria, perquè la invasió del Black Friday no té límits.  I també va ser el Dia internacional per l’eliminació de la violència contra la dona. 

La primera idea per a aquest gong era narrar una jornada de TED Talks imaginada i resumir unes quantes intervencions dels negacionistes del feminisme. Crear un escenari i fer-hi monologar nois i noies parlant de feminazis amb aquella alegria. Després fer-hi sortir intel·lectuals molt liberals, que dediquen columnes a deslegitimar el moviment agafant-se a qualsevol contradicció, patinada o anècdota ridícula, senyoros que van de terribles (fa dies que no són enfants) i volen demostrar que el feminisme és un moviment ridícul en la seva totalitat. I així anar narrant aquest TED imaginari amb més gent que diu que, ara i aquí, el feminisme ja no és necessari. 

Però, ben mirat, ja tenen prou espais per brillar. El feminisme, com tots els moviments socials i polítics, mereix la crítica i l’autocrítica per avançar. Com totes les creacions humanes, inclou contradiccions, persones dogmàtiques i una quota de puristes, un percentatge de policies de la moral. Com tants altres moviments que fan avançar aquest món, té llums i ombres. Però tot això no li treu ni una mica de raó, ni elimina la seva necessitat de ser: aconseguir la igualtat de drets entre homes i dones en tots els àmbits, aconseguir que cap dona hagi de tenir por, aconseguir que les cures no siguin el fre de la carrera professional de cap persona... No és un tema de catalogar bons i dolents, sinó de canviar un sistema que sempre afecta les dones.

Els dies internacionals poden ser pesats i repetitius, però serveixen perquè surtin a la llum xifres. “L’Hospital Clínic atén un 51% més de víctimes d’agressions sexuals que l’any passat”, deia La Vanguardia sobre l’hospital de referència a Barcelona. “El 90% de les persones ateses són dones i el 100% dels agressors són homes”, afegia. La premsa andorrana recollia dades: 135 casos en un any de violència de gènere, segons els registres de persones ateses pel departament d’Afers Socials. I davant de les dades, queda poc espai per a l’opinió, per seguir normalitzant coses, queda poc marge per arrufar el nas i dir que això és cosa de quatre esverades i histèriques. Això és un greu problema social.

 

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte