Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de HMas

Hèctor Mas

Cineasta

 

 

A què estem esperant?




Dissabte passat es va celebrar el dia mundial contra el canvi climàtic. Bé, de fet no sé si es va arribar a celebrar res enlloc. Ni tampoc crec que tinguem gaire a celebrar en aquest aspecte.
La situació és molt preocupant. Alarmant, de fet. Abans de la pandèmia, se suposa que aquest punt era una prioritat en les agendes d’alguns dels màxims mandataris mundials per mirar de trobar solucions a curt o mitjà termini. Evitant així que ens vegem avocats a un futur irreversible per salvar el planeta. Malauradament, sembla que amb l’arribada de la Covid-19 s’han frenat alguns dels plans previstos al respecte.
És ben cert que durant el primer confinament, i amb l’aturada de les indústries, dels viatges i del consum desfermat, vam poder donar un respir al medi ambient. Però ràpidament vam voler recuperar l’activitat i la normalitat en lloc de fer un profund exercici de reflexió.
Estem deixant passar una oportunitat d’or per plantejar-nos si el model actual és el més convenient. Resulta sorprenent veure que no es prenen mesures eficients i immediates per aturar aquest despropòsit. A què estem esperant? Ara és el moment! La pandèmia, ens agradi o no, hauria de servir com un revulsiu global per encarar noves polítiques.
Vivim en la immediatesa. Som completament incapaços de mirar més enllà de l’endemà. I si a això li sumem que som éssers generalment egoistes, és molt complicat treballar per elaborar estratègies que beneficiïn més futures generacions que la nostra. Al final no quedarà temps. Haurem fet tard i ens lamentarem de com de malament s’han arribat a fer les coses. No cal ser cap expert per adonar-se que cada dia que passa és un dia menys per a posar-hi remei.
En els temps que corren resulta admirable veure que encara hi ha associacions a casa nostra com Fridays for Future, Rastre Zero o la ressorgida Apapma –entre tantes altres– que vetllen per remoure consciències i mostrar estils de vida més sostenibles. Dona la sensació que a títol individual, o mitjançant agrupacions ciutadanes com les esmentades, s’estan duent a terme més accions que no pas a nivell institucional. I si això és així, malament rai.
Andorra no té la capacitat de liderar un gran canvi ecològic, certament. Però donada la nostra dimensió, es podria fer un esforç més gran per aplicar petites mesures que erigissin el nostre país com un exemple en el qual poguessin emmirallar-se els nostres països veïns.
Aquest podria ser el nostre petit gra de sorra per aconseguir aquest canvi global que tant ens urgeix i del qual sembla que alguns se n’hagin oblidat.

 

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

A tot això, hi hem de sumar mascarets d'un sol ús que acaben a tot arreu menys on toca, guants de plàstic sobre mans prèviament desinfectades i la nova febre del "to take away". S'han d'adoptar mesures, sí, però poder caldria valorar tots els enfocaments possibles abans d'actuar. Molt bona reflexió Hèctor, gràcies!

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte