Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de XFernandez

Xavier Fernandez

Actor, director i productor teatral

 

 

Que Nostre Senyó mos agafo confessats!
Una mena d’esgarrifança va recórrer els cervells d’una gran majoria d’andorrans amb dret a vot i de residents, encara que no puguin votar, en veure la composició de les set llistes electorals, encapçalades pels Set Magnífics. Uns dies abans teníem una lleu sospita que alguna cosa greu passaria quan havíem sentit –i alguns havíem patit– parlar de corredisses per captar voluntaris per emplenar llistes al Consell i esgarrapar signatures per validar les candidatures.

I a qui hem de votar? Em pregunta de vegades la gent. I jo els contesto: per una Andorra per a tothom, per una Andorra Sobirana, Units pel Progrés i pel bon govern d’Andorra, perquè les persones compten i som constitucionalistes... amb una altra forma de ser, diguem sí al progrés i guanyem el futur. D’acord? Com diu la dita, de moliner mudaràs però de lladre no t’escaparàs. En castellà, los mismos perros con diferentes collares, sigui dit sense ànim d’ofendre ningú.

Les tres candidatures de dretes, podríem dir –Partit Liberal, Terceravia i Demòcrates– són tots liberals barallats i que cap vol perdre cadira. Les dues candidatures progressistes, podríem dir –Partit Socialdemòcrata i Progressistes-SDP–, també estan barallats per personalismes. El líder d’Andorra Sobirana va fer un pacte de Govern que després va bloquejar durant un any sencer. Com a polític no em mereix gens de respecte. A la setena candidatura no li trobo el què. Ho sento.

Per tant, haurem d’esperar els programes electorals i veure quines propostes tenen. Propostes econòmiques, socials, culturals i mediambientals. I us convido que busqueu les set diferències i, a part, que us diguin com les pensen portar a terme. Perquè ja sabem que prometre és molt fàcil si després no cal complir-ho.

Jo personalment exigiria que cada candidat aportés un currículum social, no cal acadèmic, per saber què ha fet per la societat fins a presentar-se a un càrrec públic –associacions, clubs, grups de lleure...

1. Que cada partit accepti reformar la Llei electoral incloent-hi la responsabilitat política, civil i penal dels membres de Govern i comuns, també per decisions preses en contra dels dictàmens dels tècnics corresponents.

2. Llistes obertes i escons personals, no de partit (tipus Anglaterra).

3. Representació parlamentària proporcional als vots. Res de majories medievals i patriarcals.

4. Els vots blancs han de tenir representació parlamentària.

5. Possibilitat real que tothom tingui la possibilitat d’accedir a la política sense haver de patir una pèrdua adquisitiva (petits empresaris i professions liberals) o laboral (protecció real a la feina)

6. I que d’una vegada expliquin quina idea real tenen de país i com pensen arribar-hi. Si hem de seguir sent un parc temàtic o encara tenim opcions de ser un país referent.

Aquests dies hem demostrat una vegada més que tenim cert talent organitzatiu. Tenim molt talent que ha marxat i ja no torna a Andorra. Talent industrial, cultural i acadèmic que no es troba al Shopping Mile. Algú ho posarà als seus programes electorals?

La Marca Andorra ara es vol transformar en Andorra Better Life Foundation, que deu voler dir una cosa així com Fundació Andorra Millor Vida. I el seu lema de presentació del país al món serà Equilibri. Què voleu què us digui? Això de millor vida em sona a algú que deixa aquest món per anar-se’n a un altre de desconegut. I si l’equilibri ha de ser la definició del país, jo trobaria més maco l’harmonia, com a mínim és més musical, més sonor i més agradable. I també és equilibrada. Per tots els projectes proposats demanen implementar una taxa turística (cosa que em sembla molt bé) que gestionarien ells de forma particular (cosa que ja no em sembla tan bé). Crec que les coses que afecten tot un país les ha de gestionar el Govern amb la col·laboració de qui faci falta, però no es pot deixar un concepte de país o una Marca nacional en mans únicament privades. Tot i que s’agraeix la feina. Algun partit ho posarà al programa?

Perdoneu, però algú ho havia de dir.

Bon dia tingueu i bona elecció! I que el dia 8 d’abril, Nostre Senyor ens agafi confessats!

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic