Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de igarrido

Inés Garrido

Secretaria de la Junta d'ADJRA

 

 

Que s’enganxin a l’esquí
En la societat que vivim actualment, les presses, les exigències i responsabilitats diàries sovint ens porten a oblidar la importància de mantenir un estil de vida actiu i saludable.
Com Associació per a la Defensa del Jovent en Risc d’Andorra pensem que l’activitat física no només millora l’estat d’ànim, sinó que també redueix l’estrès i ajuda a combatre l’ansietat i la depressió.
La pràctica regular d’activitat física no només és una inversió en la nostra salut física, sinó també en la nostra salut mental.
La relació entre l’esport i la salut mental és estreta i es complementen. La pràctica esportiva regular ha demostrat ser un factor clau en la reducció de l’estrès, l’ansietat i la depressió. Aquest impacte positiu no només es manifesta en l’àmbit esportiu, sinó que es tradueix en beneficis significatius per a la vida quotidiana. L’esport fomenta l’autoestima i la confiança, construint una base emocional sòlida per enfrontar-se als desafiaments de la vida.
La pràctica esportiva, sigui de manera individual o en equip, ofereix l’oportunitat de connectar amb altres persones de manera presencial i no a través d’una pantalla.
La cohesió social, la constància, formar equip i poder-se superar són valors que es transmeten de manera natural a través de l’experiència esportiva.
És en aquest context que el nostre focus s’orienta cap als joves, una generació que, en molts casos, està desenganxada de l’esport.
És un fet conegut que l’esport de muntanya, l’esquí, pot ser una activitat que no només ofereix beneficis físics i mentals, sinó també valors.
Com a associació no podem ignorar que mentre molts estudiants gaudeixen de l’oportunitat de practicar aquest esport amb preus reduïts gràcies als forfets extraescolars, molts altres joves, que no tenen aquesta opció, es veuen exclosos d’aquesta experiència que és tan beneficiosa per a la seva salut física i mental.
La nostra associació fa una crida a la democratització de l’esport de muntanya, l’esquí ha de ser assequible per a tots els nostres joves, els que no estudien també!
Volem que els joves s’enganxin a l’esport de muntanya i creiem que no hauria de dependre de la situació econòmica d’ells i de les seves famílies.
En aquest sentit, proposem una reflexió sobre la necessitat de practicar aquest esport i sigui més accessible per a tots els joves, independentment de si són estudiants o no.
La inclusió en la pràctica de l’esport de muntanya no només és una qüestió de justícia social, sinó també una inversió en el futur de la nostra societat. No podem permetre que la falta d’oportunitats educatives o les barreres econòmiques impedeixin als joves beneficiar-se dels valors i els beneficis que l’esport de muntanya pot oferir. És temps de trencar les barreres i assegurar-nos que l’esquí sigui un dret adquirit pel jovent del país.
Volem recordar que com diu l’OMS la relació entre esport i salut mental van plegats i és responsabilitat de la societat assegurar-se que aquesta oportunitat estigui a l’abast de tots.
Com a associació, advoquem per un canvi en la percepció i l’accessibilitat de l’esport de muntanya, amb la convicció que aquesta transformació no només millorarà la vida dels joves, sinó que també contribuirà a la creació d’una comunitat més saludable i cohesionada per a tothom.

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Totalment d’acord! Gràcies pel teu article Inés

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte