Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Eusebi Nomen

Eusebi Nomen

Exconseller general

 

 

Qui, com i per què es vol carregar les prestacions de la CASS
L’acord d’associació amb la Unió Europea (UE) comporta que Andorra assumeixi plenament els quatre principis de coordinació de la seguretat social de la UE i la Carta Social Europea. Unes normes pensades per garantir la lliure circulació de persones entre els grans països de la UE, amb característiques molt diferents de les d’Andorra. Encara que obtinguem una moratòria de cinc anys sobre aquesta normativa, encara que s’apugin les cotitzacions per sobre del 30%, les actuals prestacions del SAAS i de la CASS passarien a ser inviables. Analitzem aquestes normes i les seves conseqüències:
1. Tot assalariat o autònom cotitza a un sol país del mercat únic, encara que es desplaci professionalment per diversos països. Una persona que cotitza a Espanya, per exemple, i que treballa temporalment a Andorra, podrà quedar fora de l’obligació de cotitzar a Andorra.
2. Tota persona que es desplaça a Andorra, temporalment o per residir-hi, té els mateixos drets i obligacions davant del SAAS/CASS que els cotitzants andorrans. Per tant:
Tot turista o excursionista d’un país de la UE té dret a rebre la mateixa atenció sanitària per part del SAAS que un ciutadà andorrà. 
Tota persona actualment resident a la UE que s’estableixi a Andorra tindrà dret a rebre les mateixes prestacions de la CASS que qualsevol ciutadà andorrà. No serà aplicable l’obligació de tenir una assegurança privada per aconseguir la residència a Andorra ni es podrà denegar cap residència per cap motiu de cobertura sanitària.
3. Quan un ciutadà o resident de la UE s’estableixi a Andorra i reivindiqui una prestació, la CASS haurà de computar els períodes de temps de cobertura, treball o residència a altres països de la UE, per determinar l’import de la prestació. 
4. Si una persona té dret a rebre una prestació dinerària d’una seguretat social, segueix tenint el dret de rebre aquesta prestació encara que canviï de país de residència.
5. L’acord d’associació també fa indefugibles les obligacions de la Carta Social Europea, com el dret a una assistència social i mèdica d’urgència. De forma que els pacients no residents en situació sanitària d’extrema urgència, insolvents o sense cobertura social tindran dret a rebre la mateixa assistència mèdica a càrrec del SAAS que un cotitzant andorrà.
El Govern de Toni Martí sap que l’acord d’associació farà inviables les actuals prestacions del SAAS i de la CASS. Fins i tot el president de la CASS, Jean Michel Rascagneres, ha advertit públicament que la CASS no pot assumir les obligacions de l’acord d’associació. Aleshores, per què volen signar aquest acord d’associació? Diguem-ho clar, hi ha en joc uns interessos econòmics brutals i la jugada seria la següent:
-Govern sap perfectament que  la lliure circulació de persones iguala les prestacions entre nacionals i visitants. Iguala les prestacions, sense establir  unes prestacions mínimes. 
-Com que SAAS/CASS no podran donar les actuals prestacions a tothom, l’única sortida serà la reducció progressiva de les prestacions a tothom. Ho igualaran per baix. 
-La reducció de prestacions provocarà un increment progressiu del consum d’assegurances mèdiques i un foment dels plans de pensions privats. Diguem-ho clar: un dels objectius de l’acord d’associació és tenir l’excusa per reduir les prestacions de la CASS i fomentar el negoci de les assegurances privades.
Un negoci que la banca que controla DA necessita per quadrar balanços. Una necessitat de la nefasta hibridació de política i banca que ha marcat el full de ruta de DA i que no n’ha encertat ni una. Han demostrat que, somiant truites i amb una gran dosi de maldat, són capaços de destruir pilars econòmics i la vida de milers de persones o fer pols la credibilitat d’Andorra sense ni canviar-los la cara.
Durant la campanya electoral des de la Candidatura Sobiranista ho direm clar i proposarem formes modernes de relació amb la UE. La Candidatura Sobiranista oferirà la possibilitat al votant de dir SÍ a una moderna relació amb la UE i dir NO a l’obsolet, destructiu i interessat acord d’associació amb la UE. Vostè decidirà.

Comentaris: 2

Comentaris

Senyor Nomen, no cal que perdi el temps. Andorra està sentenciada, ja no té solució.
Per moltes bones intencions que vosté hi posi el peix ja està venut. Ens han venut.
Ens toca purgatori durant anys i panys.

Apreciat "Bombero Torero" la meva opinió es que si torna a guanyar Andorra deixa de ser l'Andorra que coneixem. Però si el votant selecciona opcions noves, Andorra es pot salvar!

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic