Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Carme Soler Castellà

Carme Soler Castellà

Historiadora de l’art

 

 

Qui és Dennis Oppenheim?
Estic quasi segura que per Dennis Oppenheim molts sabran de què anirà l’escrit, però molts altres no. De la mateixa manera que estic convençuda que escrivint Tempesta en una tassa de te al mirador del coll de la Botella la majoria diran: Aaah sí, és clar.
Tempesta en una tassa de te és una obra feta per Dennis Oppenheim el 1991 i forma part d’una sèrie d’escultures que commemoren el 25è aniversari de la CASS. Per a aquesta celebració la CASS va convocar un simposi d’escultura d’artistes de renom internacional les obres dels quals tinguessin en la seva trajectòria un alt valor artístic i paisatgístic. L’objecte i la idea del simposi va ser Monument de l’home, Monument de la natura, i el seu comissari va ser Gerard Xuriguera. Antoni Ubach Mortés, en un article escrit el 2016 amb motiu de les 12es Trobades Culturals Pirinenques, explica amb tot detall el que va ser la trajectòria del simposi fins a arribar a les rellevants escultures que avui formen part del nostre patrimoni. Us n’aconsello la lectura.
Però qui és Dennis Oppenheim?
Oppenheim va néixer a Electric City, Washington, el 1938. És va formar a l’Escola d’Arts i Oficis de Califòrnia i el 1966 es va traslladar a Nova York, on va viure fins que va morir d’un càncer hepàtic el 2011. Va ser un dels artistes més innovadors dels anys 60. La seva obra es troba en més de 70 museus, col·leccions i espais públics de tot el món. Big deal! I a Andorra també!
Més que cap altre artista contemporani, Dennis Oppenheim va ser fonamental en diferents moviments artístics com l’Art Conceptual, l’Earth Art i la Performance. Va formar part de la primera generació d’artistes del Land i va influenciar artistes com Christo i Jean Claude i Maya Lin.
Torno a l’obra, Tempesta en una tassa de te. Per fer aquest article he fet recerca al fons del MoMA i el Met on es guarden molts dels dibuixos, esbossos, fotografies, entre d’altres, de l’obra de Dennis Oppenheim. En aquesta recerca he tingut l’esperança de trobar els de l’obra d’Andorra. No ha estat així. Immediatament m’he preguntat on són tots els dibuixos preparatoris, els documents fotogràfics d’Oppenheim al coll de la Botella. On són, torno a preguntar. Ningú no s’ha preocupat de tenir-los i fer-los públics? Estem parlant d’una escultura pública feta per un dels artistes contemporanis més importants. 
La manca de rigor en què es té l’obra em va fer mirar com Andorra Turisme la mostra en la seva pàgina web: “Escultura de Dennis Oppenheim con motivo del 25.º aniversario de la Caixa Andorrana de la Seguretat Social, situada en el Coll de la Botella, en Pal. Simboliza la magia escondida que late en las fuerzas de la naturaleza e  invierte la lógica de los problemas: dentro de esta grandiosa escala un gran problema en un contexto pequeño se convierte en un problema pequeño dentro de un contexto grande.” 
Ningú és un setciències per saber qui és qui en aquest món. Per tant, penso que seria bo fer una explicació sobre l’autor, que forma part d’un dels simposis d’escultura més  importants en l’àmbit internacional del moment, que és tracta d’una obra monumental de tretze metres situada en un indret de gran bellesa i sobre l’explicació de l’obra alguna cosa de més comprensible. Que l’obra parteix en forma de Whirlpool-Eye of the storm, realitzada el 1973 a Califòrnia, però que Tempesta en una tassa de te s’aparta totalment en el concepte de la de Whirlpool per contingut conceptual i simbòlic.
Qui és Dennis Oppenheim? Un dels artistes contemporanis més destacats d’art contemporani entre els anys 60 i 90 a nivell internacional i que va realitzar una important obra al coll de la Botella, al Principat d’Andorra.

 

 

 

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic