Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Ramon Tena

Ramon Tena

Mediador

 

 

Qui són les persones mediadores?




L’article d’avui està dedicat a la persona mediadora i servirà per conèixer una mica més els professionals que es dediquen a la gestió de conflictes a través del diàleg.
Segons la Llei 3/2018 de mediació, les persones mediadores poden exercir si estan en possessió d’un títol “d’ensenyament superior oficial andorrà o reconegut al Principat d’Andorra en l’àmbit de la mediació, o estar en possessió d’un títol d’ensenyament superior oficial andorrà o reconegut al Principat d’Andorra en qualsevol altra disciplina si s’ha superat una formació d’extensió universitària específica en l’àmbit de la mediació d’almenys cent cinquanta hores de durada” (article 5.1). La clau per entendre una mica millor la figura dels mediadors rau precisament en aquesta formació especialitzada.
Des de mitjans d’octubre, el Col·legi d’Advocats, juntament amb la Universitat d’Andorra i el Consell de l’Advocacia Catalana ofereix un postgrau que constituirà la base dels futurs mediadors del país. La formació, que enguany arriba a la seva segona edició, està estructurada en un mòdul comú i dues especialitzacions: conflictes familiars i conflictes d’àmbit civil. En el mòdul comú els alumnes obtenen coneixements bàsics sobre anàlisi de conflictes, comunicació no violenta, procediment de mediació i aspectes jurídics aplicables a la mediació. Els alumnes no només obtenen coneixements sinó que sobretot treballen per desenvolupar eines i habilitats que els permetin ajudar les parts a col·laborar en situacions de conflicte.
Finalment, durant el postgrau els alumnes també realitzaran un treball de coneixement i reflexió personal ja que, com veurem tot seguit, una de les característiques principals dels mediadors consisteix a conèixer-se a ells mateixos.
Els mediadors són persones que no s’enfaden mai? No existeix encara una definició definitiva sobre les característiques que ha de tenir una persona mediadora. En tot cas, el que segueix és una opinió personal, formada per les desenes de mediadors amb qui he tingut el plaer de compartir camí al llarg dels darrers vuit anys.
Com tot ésser humà, els mediadors som persones que passem moments tensos i també ens enfadem, però una de les característiques que més treballem és la de mantenir la calma en situacions tenses per ajudar les parts a rebaixar la tensió que genera el conflicte. Només cal pensar que els conflictes sovint van lligats a emocions més o menys intenses. Una de les tasques dels mediadors és, doncs, treballar amb les parts perquè es rebaixi la tensió i puguin centrar-se a dialogar i a trobar solucions.
En segon lloc, les persones mediadores són professionals que han de dominar les eines bàsiques de comunicació no violenta, que permetin transformar situacions de confrontació en cooperació. En relació amb això últim, han de ser persones flexibles i creatives que acompanyin les parts en l’elaboració de solucions innovadores que potser no se’ls havien acudit a la meitat del conflicte, ja que un dels objectius de la mediació és que puguin posar sobre la taula idees de “fora de la caixa” (out-of the box solutions).
Finalment, i com recalcàvem al principi, una recomanació que sovint faig als alumnes és que es coneguin a ells mateixos. Nosce te ipsum, com ja recomanava l’oracle de Delfos fa més de 2.000 anys. El diàleg interior és una peça clau en la formació de tot mediador, ja que al llarg de la seva carrera es veuran sotmesos a situacions que els faran dubtar de la seva independència i neutralitat. Per això han de saber molt bé com reaccionaran a aquestes situacions i reflexionar amb antelació sobre quins casos es veuen capaços de gestionar i quins no. I, per tant, això requereix una forta humilitat.
Per acabar amb aquesta breu presentació de les persones mediadores, la llei preveu que els professionals que compleixin els requisits per ser mediadors s’inscriguin en un registre gestionat pel ministeri de Justícia. Aquest ajudarà a donar transparència i visibilitat a la professió.
Fins al proper article, que se centrarà en el funcionament d’un procés de mediació.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte