Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Sílvia Palau Garcia

Sílvia Palau Garcia

Psicòloga perinatal i experta en teràpia de parella i sexualitat. Presidenta de l'Associació Petits Estels d'Andorra

 

 

Records de Nadal




Al desembre els carrers es comencen a il·luminar, les tardes s’allarguen per passejar, el fred ens enxampa i s’aproxima l’època més especial de l’any: les festes de Nadal. Arriba el moment de fer una pausa, trencar la rutina i tornar a reconnectar. Arriba Nadal, època de records, de nostàlgia, de somni i de màgia. 

Any rere any tenim l’oportunitat de generar una font d’anècdotes i records, atès que les festes són un bon moment per fabricar-los. Tanmateix, la major part dels records estan relacionats amb els Nadals que vam viure quan érem infants. És fàcil transportar-nos a aquelles nits de nervis i de poques hores de son esperant ansiosament l’arribada del pare Noel o dels Reis d’Orient. I és que la màgia del Nadal s’explica per la il·lusió dels nens, el desconeixement i les expectatives que els genera. Malauradament, a mesura que passen els anys ens anem oblidant de la nostra infantesa. Recordem únicament aquelles situacions que van ser importants per la seva intensitat. Així doncs, com s’esdevenen els records més rellevants? Per què recordem poques situacions de la nostra infància? De ben cert entenem sempre el Nadal com aquella època de l’any amb més càrrega emocional, ja que és l’època en què s’experimenta més incertesa, expectatives, il·lusions i màgia. Són suficients les emocions per generar records? Cal tenir present que els records no s’elaboren exclusivament per la seva intensitat emocional sinó per l’activació de la regió cerebral encarregada de fabricar-los: l’escorça prefrontal. En la infància aquesta estructura cerebral no està completament desenvolupada i, per tant, ens resulta més fàcil relacionar el Nadal amb les emocions que esdevenen i no tant amb les situacions experimentades.

No obstant això, per a molts les emocions esdevingudes durant el Nadal es converteixen en una gran explosió que pot ser contradictòria. Per una banda, dues de les principals emocions són la il·lusió i l’alegria, ja que es recuperen diverses tradicions que ens omplen de felicitat i d’esperança. I és que ens trobem davant d’una etapa on el tancament de diversos cicles ens en pot obrir d’altres plens de noves oportunitats. D’altra banda, el Nadal també és una època simbòlica que ens produeix tristesa i nostàlgia pel record dels éssers estimats que ja no hi són o bé per aquells que viuen lluny de nosaltres.

A més a més, resulta habitual associar les festes de Nadal a una oportunitat per aturar el nostre ritme frenètic i afavorir la reflexió i el retrobament amb les nostres emocions. Pot ser un bon moment per plantejar-nos canvis en les nostres vides i aconseguir allò que desitgem. Malauradament, també pot suposar un sobreesforç emocional, ja que durant aquestes dates acostumem a complaure les expectatives dels altres, sobretot en l’àmbit familiar. Tendim a associar el Nadal amb la unió familiar, la qual no sempre és evident i pot ser una font de conflictes. Pot aparèixer la sensació d’estar sobrepassat, sobreexigit, extralimitat o frustrat per les expectatives generades tant individualment com socialment i això ens pot arribar a causar alteracions de l’estat anímic tals com l’ansietat o la depressió. Els estudis revelen que amb l’arribada d’aquesta època s’intensifica l’estrès. La carrega negativa per l’autoexigència impedeix la connexió amb els sentiments i ens dificulta gaudir del nostre entorn i de nosaltres mateixos. Recorda que el perfeccionisme pot produir estrès emocional! L’excés d’activitats i compromisos socials o familiars, així com l’excés d’àpats i dèficit d’activitat física o percepció de pèrdua d’hàbits saludables faciliten l’aparició de simptomatologia ansiosa o depressiva.  

Finalment, independentment del sentiment experimentat és important que l’acceptem i el gestionem adequadament. No podem obligar-nos a sentir-nos bé, ja que no hi ha una forma correcta o incorrecta de viure el Nadal. Ens hem de permetre sentir-nos tristos o plorar, ja que si forcem un sentiment de felicitat no ens serem lleials a nosaltres mateixos. Forçar la necessitat de compartir una alegria que no tenim es notarà i ens estigmatitzarà. 

Bon Nadal i recorda donar-te el permís de viure i gaudir les festes plenament oblidant els convencionalismes. Deixa de complaure els altres i comença a prioritzar-te! 

 

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte